Home

Achtergrond

Week 24: afwijkend seizoenpatroon in het marktbeeld

Volgens een aantal handelaren zou de situatie op de markt van kuikenvlees deze week, zeker voor wat betreft de afzet van diepgevroren producten, wat in mineur zijn. Met name de vraag naar bevroren kuikenbouten laat het wat afweten en dat is op z,n zachtst gezegd, toch wel wat vreemd voor de maand juni. Meestal ziet men de prijzen van de kuikenbouten in deze periode wat aantrekken, maar daar is nu zeker geen sprake van. Enkele weken geleden lag deze prijs nog op ongeveer € 1,05/kg, maar daar is in korte tijd minimaal € 0,10 of soms nog meer vanaf gegaan.

De prijzen van de hele kuikenpoten zouden op de vrije markt ook wel wat onder druk staan, maar voor deze deelsoorten zijn er vaak wat meer prijsafspraken op termijn geregeld, waardoor de prijsdalingen hiervan per saldo nog wel meevallen.

Met betrekking tot dit afwijkende seizoenpatroon in het marktbeeld, is de vraag gerechtvaardigd, waardoor dit nu veroorzaakt wordt. Deze problemen zouden toch voor een groot deel terug te voeren zijn op het lopende aanbod van kuikenvlees. Dit zou in de gehele EU behoorlijk ruim zijn en mocht daar aan getwijfeld worden, in ieder geval wel groter dan de lopende vraag. Die vraag is er natuurlijk wel, maar dat gaat wel ten koste van de prijzen. Het gevolg is dat men toch weer aanzienlijke hoeveelheden kuikenvlees extra moet invriezen, in de hoop dit later in het jaar voor wat betere prijzen af te zetten.

Het aanbod van kuikenvlees vanuit de Nederlandse productie is op dit moment niet zoveel groter als in het afgelopen jaar rond deze tijd, tenminste dat valt af te leiden uit de opzet van vleeskuikens, die in april en mei zeker geen records gebroken hebben.

Wel een probleem betreft de productie van kuikenvlees in de Baltische staten. Normaliter is dit een vragende partij naar bijvoorbeeld kuikenbouten. Een enkele handelaar meldde dat deze landen inmiddels voor een groot deel zelfvoorzienend zouden zijn, waardoor men enerzijds maar zeer beperkt interesse toont en anderzijds, zich zelfs op de exportmarkten begeeft. Men biedt daar voor zeer concurrerende prijzen product aan en dat zorgt voor een oplopende afzet naar landen in die regio, waar de koopkracht niet bijster groot is. Dat zorgt toch wel voor een verstoring van het marktbeeld.

In een markt met een wat dalende prijstendens komen vaak ook afzetgebieden in Afrika weer wat meer in beeld, maar hier vechten vooral Brazilië en de Verenigde Staten zich momenteel de tent uit en dat biedt voor Europese aanbieders dan al vaak geen soelaas meer.

De vraag van kappen voor de filetproductie zou echter dik in orde zijn en ook de interesse naar kuikenvleugels, zowel vers als diepvries is zeker niet slecht. In het algemeen zou de consumptie van vers kuikenvlees in Nederland ook niet echt slecht zijn en dat zal zeker ook het gevolg zijn van de behoorlijk goede weersomstandigheden die de laatste tijd zichtbaar waren.

De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week stabiliseerde op € 0,815/kg. Het iets tegenvallende marktbeeld is terug te vinden in de prijs van de “vrije” lichte kuikens, want deze daalde met € 0,02/kg en noteerde € 0,89/kg. De prijs van de zware kuikens stabiliseerde
(op € 0,91/kg.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.