Home

Achtergrond

Trekkergeweld barst weer los

Rondvliegende modder, grote machines en een hoop lawaai. Dat is tractorpulling. Het is een populaire plattelandsbezigheid, van oorsprong een krachtmeting tussen boeren wie de sterkste trekker had. Inmiddels is tractorpulling het platteland ontstegen en kan de sport rekenen op grote belangstelling.

Tienduizenden bezoekers komen jaarlijks naar het Gelredome om een dag te genieten van tractorpulling. Het is al lang niet meer alleen een plattelandbezigheid, toen het nog ging om krachtmetingen tussen boeren wie de sterkste trekker had. Het is inmiddels uitgegroeid tot een populaire sport onder veel mensen.

Amerikaans
Tractorpulling is van oorsprong een Amerikaanse sport. In oktober 1977 werd tractorpulling in Europa geïntroduceerd, met wedstrijden op de terreinen van de toenmalige Flevohof, waar nu pretpark Walibi gevestigd is. Dat was te danken aan een aantal Nederlanders dat in 1976 de landbouwtentoonstelling Farmfest in de Amerikaanse staat Minnesota bezocht. Daar zagen ze verschillende tractorpulling-wedstrijden en werden zo enthousiast over dat ze het ook in Nederland wilden introduceren.

In het voorjaar van 1977 werd een bijeenkomst gehouden voor alle belangstellenden. Daar werd het initiatief genomen om de Nederlandse truck- en tractorpulling-organisatie (NTTO) op te richten. NTTO is nu nog steeds de Nederlandse bond als het gaat om tractorpulling.

Er bleken een hoop enthousiastelingen, wat er voor zorgde dat in oktober 1977 voor het eerste Europese tractorpulling wedstrijden gehouden werden, die samen vielen met het WK Ploegen in de Flevohof. De introductie van tractorpulling leverde een hoop belangstelling uit de hele wereld op. Het Engelse Farmers Weekly organiseerde een lezersreis naar de Flevohof en via Top-Agrar kwamen er ook Duitse deelnemers.

Ook uit de Verenigde Staten kwamen bezoekers en deelnemers, die wilden zien hoe in Europa werd omgegaan met ’hun’ sport. Want in de VS was tractorpulling in de jaren 50 al populair. De mechanisatie in de landbouw was daar al veel verder ontwikkeld dan in Europa. Boeren deden daar veel aan krachtmetingen, om te kijken wie de snelste trekker had. Zo is tractorpulling ontstaan.

Officiële sport
Doordat machines sterker werden, is de sport in de loop der jaren ontwikkeld tot een officiële sport, met nationale en internationale kampioenschappen. Daarom zijn officiële regels opgesteld die over de hele wereld gelden. Deelnemers moeten op een kleibaan van 100 meter lengte en 12 meter breedte een zware sleepwagen zo ver mogelijk trekken. Dat principe is nooit veranderd. Vaak gebeurt het dat meerdere deelnemers de complete baan van 100 meter overbruggen. In dat geval worden de wagens verzwaard en moet opnieuw gereden worden.

Er worden veel officiële wedstrijden gereden. In Nederland gebeurt dat in de A-divisie, B-divisie, S-divisie en de T-divisie. Elke divisie kent zijn eigen wedstrijdklassen, waarbij de wagens die getrokken worden verschillende gewichten hebben. In de prostock- en superstock-klassen moeten deelnemers rijden met een trekker die uit de landbouw afkomstig is. Een aantal onderdelen, zoals het motorblok, het koppelingshuis, het versnellingsbakhuis en de achteras moet origineel zijn, aan andere onderdelen mag geknutseld worden.

Bij het grote publiek wordt tractorpulling steeds populairder. Dat blijkt wel uit het steeds groter wordende aantal evenementen per jaar. Dit jaar zijn er onder andere wedstrijden en demonstratie in het Gelredome, in Ahoy en in Zwolle. Dat neemt niet weg dat ook op het platteland nog veel aan tractorpulling wordt gedaan. Met veel zomerfeesten voor de deur halen veel boeren de trekker uit de schuur om te laten zien wat ze kunnen en om de krachten van hun trekker te meten met die van de buurman. Precies zoals tractorpulling oorspronkelijk bedoeld was.

Zomerfeesten
Op veel zomerfeesten zijn de komende weken en maanden tractorpulling wedstrijden. Morgen kunnen belangstellenden naar het Friese De Knipe, waar voor de elfde keer truck- en tractorpulling wedstrijden worden gehouden. De wedstrijden voor de truckers tellen dit jaar voor het eerst meer voor het Nederlands kampioenschap. Het is de enige wedstrijd in Noord-Nederland waarbij er voor het NK gereden wordt.

Voor de wedstrijden komen deelnemers uit het hele land naar De Knipe, het is voor deelnemers een toonaangevend evenement waar ze graag aan mee willen doen. Er wordt in verschillende klassen gereden.

Rondom de wedstrijden zijn ook nog andere activiteiten. Zo is er het truckheffen. Vorig jaar waren daar zo’n dertig trucks van Scania te zien, dit jaar laat de organisatie alle merken toe en worden zo’n zestig trucks verwacht. De Oldtimerclub de Knipe maakt een rondrit met trekkers, die daarna naast de baan worden geparkeerd voor bezichtiging.

Foto

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.