Home

Achtergrond

Tempo renteverhoging neemt mogelijk af

De euro is op weekbasis in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Russische roebel. Een euro is nu 1,46 dollar waard, het hoogste niveau sinds 26 april. Een euro is 0,889 ponden en 40,5 Russische roebels waard. De toekomst van de wisselkoers is weinig doorzichtig omdat de Europese Centrale Bank (ECB) onduidelijk is over de rente.

De ECB liet de rente deze week ongemoeid op 1,25 procent. Voorzitter Jean-Claude Trichet kondigde impliciet wel een eigenlijk door de markt al langer verwachte renteverhoging aan voor juli. De inflatie blijft een gevaar, aldus Trichet, maar de Fransman schepte op de persconferentie verwarring over eventuele volgende rentestappen. Zowel voedselprijzen als prijzen voor aardolie, gas en stroom lopen op.

De markt speculeert er deels op dat het tijdspad voor renteverhogingen door de ECB zal worden vertraagd. Het is kiezen tussen twee kwaden: de inflatie in de Eurozone ligt ruim boven de doelstelling van een niveau niet hoger dan maar dichtbij 2 procent. Wanneer de waarde van geld afneemt en salarissen niet in gelijk tempo stijgen neemt de koopkracht af en kan de economie in een negatieve spiraal terecht.

Tegelijk is er vanuit Zuid-Europa politieke druk op de ECB zich niet alleen om de inflatie te bekommeren, maar ook om de economische stabiliteit. Griekenland staat op de rand van een faillissement en de ECB weigert een tweede reddingsplan voor de Grieken te helpen financieren. Het opkopen van staatsobligaties behoort eigenlijk niet tot de taken van de ECB.

Feitelijk was de eerste reddingsactie vanuit de ECB in mei 2010 al onvrijwillig maar ontbrak bij nationale overheden het politieke leiderschap om direct Grieks schuldpapier te kopen. De ECB is ook faliekant gericht tegen kwijtschelding van Griekse schulden, omdat in dat scenario landen als Ierland en Portugal hetzelfde kunnen gaan eisen.

Voor de handel is een sterke euro onvoordelig. Producten uit de Eurozone zijn namelijk voor afnemers daarbuiten in deze situatie relatief duurder. Nederlandse banken gaan er vanuit dat de euro nog het gehele jaar sterk blijft, met een top van 1,48 en een dieptepunt van 1,44 dollar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.