Home

Achtergrond

Taugé-telers: hier is niets aan de hand

Broek op Langedijk – Zwaar getroffen zijn ze. De zes taugé-telers die Nederland telt en die met elkaar 850 ton verse taugé per week produceren. Maandagavond presenteerde een deel van de telers zich aan de pers om te laten zien dat er met hun product niets aan de hand is.

In de hoop de schade te beperken. Initiatiefnemer is Van der Plas Sprouts, een belangrijke exporteur, die de Duitse grenzen voor kiemgroenten deze week, na Duitse berichten over de mogelijke besmetting van taugé, prompt op slot zag gaan. Het bedrijf plaatste maandagmiddag een bericht op de website om afnemers gerust te stellen, ondersteunt door de onderzoeksresultaten van Agriq. De resultaten werden later weer van de website gehaald. ”Alle resultaten van de producten van T. van der Plas BV zijn tot op heden negatief”, luidt de officiële verklaring van het bedrijf. ”We willen het vertrouwen in de markt herstellen”, aldus woordvoerder Eva van der Plas. Volgens haar is nooit uit te sluiten dat de bacterie op rauwe groenten terug te vinden is, maar hebben controleresultaten laten zien dat er met het Nederlandse product niets aan de hand is. Onderzoekers bevestigen dat bericht.

Xiangyang – Militairen slepen met slangen om een perceel bij de Chinese stad Xiangyang te bevloeien. De provincie Hubei heeft de ergste droogte in zestig jaar. In sommige regio’s in de EU is het neerslagtekort het grootst in vijftig jaar. In de VS staat bijna de helft van de wintertarwe er beroerd bij door droogte. In Rusland en Oekraïne verschijnen de eerste berichten over watertekort, nadat de inzaai van zomergraan juist was vertraagd door wateroverlast. Analisten denken dat de wereld dit seizoen minder graan produceert dan verbruikt. Foto ANP

Bezoek Tweede Kamer in kader arbeidsmigratie

Maasdijk – Een delegatie van de Tweede Kamer brengt maandag een werkbezoek aan orchideeënteler Maarel. Het bezoek staat in het teken van de ontwikkelingen omtrent de huisvesting en tewerkstelling van Oost-Europese arbeidsmigranten. De kamerleden buigen zich, als lid van de tijdelijke kamercommissie Lessen uit recente arbeidsmigratie over de arbeidskwestie die de tuinbouw al maanden in een ijzeren greep houdt. Het is de bedoeling dat de kamercommissie in september met een rapport komt met bevindingen over de toekomstige tewerkstelling van Europese arbeidsmigranten. Foto Thierry Schut

Dressuur voor mengvoercombinaties

Meerlo – Acht mengvoercombinaties van coöperatie Vitelia geven komend weekeinde acte de presence tijdens het ruiterfestijn in het Limburgse Meerlo. Ze zullen dan een demonstratie achttal rijden uitvoeren. Normaal is dit een dressuurvorm voor acht ruitercombinaties die allerlei figuren rijden in de ring. Komend weekend zullen de vrachtwagens van Vitelia deze figuren rijden. Afgelopen weekend werd er nog hard geoefend. Foto Vitelia

Foto

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.