Home

Achtergrond

Sector hoopt op landelijke regels anti-hagelkanon

Goes – De Nederlandse Fruittelersorganisatie en ZLTO hopen nog altijd op een landelijke regeling voor anti-hagelkanonnen.

Volgens ZLTO-bestuurder Rinus van ’t Westeinde is er draagvlak bij fracties in de Tweede Kamer om een einde te maken aan de willekeur die er nu is in gemeentelijk beleid. ”Het is nu een lappendeken. Het probleem is ook dat door de onduidelijkheid niet meer geïnvesteerd wordt in geluidsdemping of betere weersvoorspelling.” Hij verwacht een motie van kabinetspartijen.

Vorige week liet staatssecretaris Joop Atsma nog weten beleid voor kanonnen te willen overlaten aan gemeentes.

In Zeeland staan de meeste anti-hagelkanonnen in dunbevolkte teeltgebieden. Ook in Zeeland gaan gemeentes wisselend om met aanvragen. Zo kan fruitteler René Alkema uit Sint Maartensdijk het kanon gebruiken tussen zeven uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds. Hij probeert in een procedure versoepeling te krijgen. ”Een onweersbui kijkt niet op de klok.”

Alkema sliep slecht afgelopen nacht. Dinsdagmorgen bleef hagel uit. Toch werd de fruitteler recent verrast door een hagelbui. ”Hij leek af te buigen, maar kwam toch over ons bedrijf. We hadden het kanon uit staan en hebben nu een beetje schade. Bij het dunnen halen we het beschadigde fruit eruit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.