Home

Achtergrond

'Sector heeft er niets aan om te gaan zitten somberen'

De tuinbouw komt sterker uit de crisis dan hij erin is gegaan, luidde de boodschap van tuinbouwburgemeester Ewald van Vliet van Lansingerland tijdens een bijeenkomst in het Oostland. Hij erkent dat de sector in zwaar weer zit, maar ziet ook perspectief. “Wij kunnen garanties geven op goede en schone producten.”

Wat is uw boodschap aan de tuinbouw?
“Ik heb gezegd dat we in zware tijden zitten als gevolg van ehec en de verslechterde marktsituatie. Maar als ik even door de crisis heen kijk, dan verwacht ik dat de consument en retail zal gaan vragen naar veilige en schone groenten. Als het gaat om garantie op goede en schone producten, dan is Nederland echt koploper. Dat is een enorme marktkans voor de toekomst.”

U heeft ook gezegd: De tuinbouw komt sterker uit de crisis dan hij erin gaat. Sommige ondernemers zullen hun wenkbrauwen fronsen bij zoveel optimisme.
“Het geeft niet als ze de wenkbrauwen fronsen. Ik snap ook wel dat de situatie ernstig is. We doen ook veel ter ondersteuning. We hebben absoluut oog en oor voor de problemen.”

Maar de situatie is allerminst rooskleurig te noemen.
“We hebben niets aan een bijeenkomst waar je gaat zitten somberen. Je moet ook perspectief bieden. Ik ben reëel geweest: Sommige producenten zullen wellicht failliet gaan. Voor de betrokkenen is dat een persoonlijk drama en enorm ingrijpend. Maar sectorbreed kan het kansen bieden. Er zal steeds meer vraag komen naar veilig product. Daar kunnen wij op inspelen.”

Niet iedereen zal in staat zijn die extra investering te doen.
“Voor sommigen is het een stap te ver. Er zijn bedrijven die op het randje opereren. Die komen nu uit aan verkeerde kant van de streep. Maar je moet ook macrobreed kijken. Dan zul je zien dat uiteindelijk de voedselveiligheidseisen aan iedereen gesteld zullen worden. We moeten overigens niet benauwd zijn dat men daar niet extra voor wil betalen.”

Kun je overeind houden dat een sector er sterker uitkomt, als een deel dreigt om te vallen?
“Daar wil ik niets aan afdoen. Terecht dat Rabobank zegt: een fors deel van de ondernemers zit in zwaar weer. Het omvallen van een deel van deze bedrijven is volgens mij ook onvermijdelijk.”

Wat betekent dat voor de sector?
“Er is een neveneffect. Namelijk dat een gedeelte van markt verdwijnt, waardoor markt- en prijsherstel voor de overgebleven tuinders sneller zal inzetten. Dit kan zich ook vertalen en verbeterde kansen bieden omdat wij onder strenge kwaliteitseisen kunnen produceren. Nederland is daarin echt koploper.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.