Home

Achtergrond

Proefinstallatie voor algenproductie klaar voor gebruik

Wageningen – Het Wageningse algenpark (Algaeparc) moet een brug slaan tussen de wetenschap en de industriële productie van algen.Wageningen – Het Wageningse algenpark (Algaeparc) moet een brug slaan tussen de wetenschap en de industriële productie van algen. Algen kunnen als grondstof dienen voor de productie van biobrandstoffen of als grondstof voor de productie van biologisch afbreekbare plastics, kleurstoffen, veevoer of voedingsmiddelen. In Wageningen zijn zeven installaties opgesteld, (vier grote van 24 vierkante meter en drie kleine van 2,4 vierkante meter). De energiebron is de zon.

Foto VidiPhoto

Sterksel – Het proefproject ’Jong geleerd oud gedaan’ is één van de innovaties die vandaag en morgen in Sterksel te bekijken is tijdens de Open Innovatiedagen bij Varkens Innovatiecentrum Sterksel. De biggen krijgen melk en vast voer aangeboden tegelijk met de moederzeug. Een zoemer kondigt de voerbeurt aan. Op deze manier leren de biggen het vreten van de zeug. Zo hopen de onderzoekers de speendip te beperken.

Foto RB

Stramproy – Loonwerker Hermans rooit vroege wortelen op een perceel van Theo Wolters in het Limburgse Stramproy. Het betreft het ras Napoli van Bejo Zaden. Vorig jaar hielden Franse telers hun producten langer vast dan anders. De Fransen horen voor de Limburgse oogst begint, zo goed als van de markt te zijn. Nu bleven ze, met slechte prijzen tot gevolg. Dit jaar lijkt alles anders, aldus Wolters. ”De oogst valt kwalitatief niet tegen. De opbrengst ligt rond de 60 ton per hectare. Het is echt een vraagmarkt. Afnemers vroegen ons zo vroeg mogelijk de machines te starten”, zegt de Limburger. Vanwege de grote vraag wordt soms tot in de avonden geoogst.”

Foto John ClaessensLewedorp – Telers van bessencollectief Mavebo oogsten zwarte bessen op percelen van Rinus Vermue uit het Zeeuwse Nieuwdorp. De samenwerking tussen Vermue en familie Boonman beslaat zo’n 80 hectare. De vooruitzichten voor het seizoen zijn uitstekend. Actuele oogstverwachtingen gaan uit van een Europese krimp van de productie van 40 procent. Dat maakt de onderhandeling met de verwerkende industrie makkelijker. ”We verwachten een hogere prijs, maar we zijn nog in overleg met onze afnemers”, zegt teler Eric Boonman (tweede van links). Mavebo laat een deel zelf verwerken tot concentraat maar verkoopt ook verse bessen. Hoe groot de prijsstijging zal uitpakken is niet duidelijk. Wel zou deze kleiner zijn dan 40 procent, stelt Boonman.

Foto Anton Dingemanse

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.