Home

Achtergrond

Poetin: Russische markt geen EU-bezit

Rostov – De Russische premier Vladimir Poetin (rechts) en de gouverneur van de regio Rostov Vassili Goloebev (links) bezoeken een landbouwcoöperatie.

Rostov – De Russische premier Vladimir Poetin (rechts) en de gouverneur van de regio Rostov Vassili Goloebev (links) bezoeken een landbouwcoöperatie. Volgens Russische media zei Poetin dat Rusland pas groente uit de EU accepteert wanneer deze voldoet aan alle Russische eisen. Er wordt geen coulance geboden, aldus Poetin, die ook zei het zat te zijn dat bedrijven uit de EU de Russische markt behandelen als eigen territorium.

Foto ANP

Schoondijke – Loonbedrijf Dekker uit Biervliet oogst biologisch geteelde vroege plantuien van het ras Jetset bij akkerbouwbedrijf Risseeuw in het Zeeuws-Vlaamse Schoondijke. Volgens Daniël Dekker ziet de oogst er kwalitatief goed uit. ”De uien zijn mooi gekleurd en hebben de juiste hardheid.”


Er wordt vanwege de grote vraag naar uien meer dan een week vroeger geoogst dan een jaar eerder. ”De oude uien zijn goeddeels op en dus spelen telers in op de markt.” Dekker schat een voor vroege plantuien alleszins behoorlijke opbrengst van 30 ton per hectare.


Na het rooien wordt direct geraapt. De plantuien zijn door Dekker geplant met twee keer twee rijen op een breedte van 1,5 meter.Foto Anton Dingemanse

Den Haag – Tomatenpromotiedames overhandigen tomaatjes aan staatssecretaris Henk Bleker. De sector doet dit weekende een forse promotie-inspanning in grote steden in Nederland en Duitsland om het imago van Nederlandse glasgroente om te buigen.


Bij tomaat lijkt de klap het grootst door het wegvallen van ook de Russische markt. Er is vooral veel tomaat vernietigd, blijkt uit de interventiecijfers van het PT. Ook lijden telers daarop het grootste verlies. Het verschil tussen de interventieprijs en de normale opbrengst voor specialtyproducten is relatief groot.


Foto ANP

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker zet zijn lippen aan een komkommersmoothie van het merk Kom Op! Het is een steunactie voor gedupeerde komkommertelers.


Tuinders deden bij de overhandiging van de smoothie vrijdagmorgen in Den Haag een oproep om het noodfonds ook na 30 juni door te laten gaan. Ook stelde komkommerteler Ruud Zwinkels dat de overheid alles moet doen om het vertrouwen in Nederlands product in Europa te herstellen.Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.