Home

Achtergrond

Pessimisme drukt beurzen

Pessimisme over de economische groei in de Eurozone en de VS drukt sterk op de beurzen. Pas vandaag begonnen veel beurzen met een duidelijke winst.

Vermoedelijk zijn na zes handelsdagen van dalende koersen een aantal koopjesjagers actief. Van een kentering lijkt geen sprake: een Amerikaans opkoopprogramma voor staatsobligaties loopt af, de werkloosheid in de VS ligt stabiel hoog, de financiële toekomst van Griekenland is onzeker en OPEC-landen weigeren de olieproductie op te voeren zodat olie duur blijft. Amerikaanse aandelen staan het meest onder druk.

Van de 25 bedrijven op de AgD-index boekten alleen het Noorse kunstmestconcern Yara en de Franse zuivelproducent Bongrain op weekbasis een kleine koerswinst. Voor beiden is nauwelijks een duidelijke verklaring te geven. Voor Yara geldt wel dat het een middelgroot contract voor de levering van bepaalde industriële gassen wist te winnen.

Onder de grootste verliezers zijn de vleesbedrijven Tyson Foods en Smithfield Foods, die beiden meer dan 6 procent inleverden. Deels is het verlies te wijten aan een ware ”rally” van maisprijzen op de termijnmarkt van Chicago, die voerkosten omhoog jagen. Steeds meer data wijzen er bovendien op dat in de VS de varkensstapel wel eens zou kunnen krimpen. Varkenshouders vangen momenteel slechte prijzen voor biggen en denken dat alleen een kleiner aanbod dit kan veranderen. Voerkosten zijn dit jaar met ruim 20 procent gestegen, en biggenprijzen met ”slechts” 15 procent. Een kleinere varkensstapel leidt tot hogere inkoopprijzen voor slachterijen. Deze kunnen hun gestegen kosten in het huidige economische klimaat naar verwachting niet snel doorberekenen aan hun afnemers, al realiseerden de vleesbedrijven de laatste drie kwartalen ondanks gestegen grondstofprijzen recordwinsten.

Smithfield Foods produceert zelf varkens en kan juist profiteren van hogere biggenprijzen. Het aandeel Smithfield Foods profiteert volgens bankanalisten van RBS ook van het opschorten van een overname van het Spaanse Campofrio, één van de grootste vleesbedrijven van Europa. Een voorzichtige koers wordt momenteel op de beurs beloond, aldus RBS, omdat grondstoffenprijzen fluctueren en de economische vooruitzichten onzeker zijn. Eerder beloonden investeerders ook JBS voor het intrekken van een bieding op Sara Lee.

Of registreer je om te kunnen reageren.