Home

Achtergrond

Onduidelijkheid bron Ehec brengt onzekerheid terug

De onduidelijkheid over de bron van de Ehec-besmetting heeft lichtpuntjes in de afzetmarkt voor tomaat dinsdag weggenomen.

Maandag leek de vraag weer aan te zwellen toen taugé verdacht werd als besmettingsbron voor de epidemische voedselvergiftiging. Dat leidde nog niet tot betere prijzen, maar wel tot grotere orders. Dinsdag was de hoop weer de grond ingeslagen.

Een teler noemt prijzen van enkele centen. Hij heeft nog niet gestort, maar weet van andere telers in de vereniging dat het wel gebeurt. De uitbetaalprijzen voor telersverenigingen verschillen sterk over de afgelopen week. Dat komt door het verschil in verkoopbeleid. Partijen die veel in de weekbemiddeling hadden verkocht, konden nog enigszins redelijke prijzen betalen. Deze week zal dat ook bij deze afzetpartijen anders zijn, is de verwachting.

Gisteren maakte het Productschap Tuinbouw bekend dat 450 partijen tot dusver zijn aangemerkt voor interventie. Die prijs van 12 cent per kilo is een pleister op de wonde.

Prognose: markt blijft onzeker.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.