Home

Achtergrond

Olieprijs stijgt, gas en stroomprijs stabiel

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is ten opzichte van een week eerder 5 dollar gestegen tot 119,1 dollar (82,53 euro). De oorzaak ligt bij het kartel van olie-exporterende landen, Opec. Het herstel van de wereldeconomie is aarzelend, maar toch was geen meerderheid voor verhoging van de olieproductie, die de prijs kan verzachten.

De markt voor gas en stroom is vrij constant. Voor levering in 2012 is de gasprijs minimaal gedaald tot 26,94 cent per kuub, terwijl voor levering een jaar later bijna 28,3 cent wordt betaald. De spotmarkt noteert bijna een volle cent lager. De gasmarkt is stabiel en wordt ondersteund door gematigde temperaturen, onderhoud van een Noors gasveld en een strategische deal die veel Russisch gas naar China stuurt.

De verwachting is ook dat Japan voor het herstel van de Tohoku-regio veel vloeibaar gas (LNG) gaat importeren. De gasmarkt wordt ook ondersteund door het voornemen kerncentrales in Duitsland te sluiten en doordat de vraag naar en prijs voor kolen blijft toenemen.Tegelijk is het aanbod van gas behoorlijk, waardoor niet direct een grote prijsstijging te verwachten is.

De markt voor elektra laat ook slechts beperkte bewegingen zien. De stroomproductie in Duitsland neemt licht toe terwijl meer de Alpenlanden meer energie uit waterkracht produceren. Energiebureau Endon ziet weinig reden tot noemenswaardige prijsverschuivingen deze week.

Voor WKK-bezitters ligt de gemiddelde marge (verschil inkoop gas en verkoop stroom) nu onder de 33 euro per MwH. De zogeheten sparkspread ligt daarmee op een niveau waarop menige WKK nauwelijks rendeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.