Home

Achtergrond

Nieuwe baas FAO is fervent bestrijder honger

Rome - De 61-jarige Braziliaan José Graziano da Silva, die de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat leiden, heeft zijn sporen al verdiend als bestrijder van de honger in de wereld. In Brazilië was hij circa 20 jaar geleden de drijvende kracht achter de introductie van het programma Fome Cero (Nul Honger).

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) benoemde de als econoom en landbouwkundige afgestudeerde Graziano als speciale minister voor veilig voedsel en voor het bestrijden van de honger. Graziano werd de eerste verantwoordelijke voor de invoering van Nul Cero. Door onder meer arme plattelandsbewoners te helpen bij de bouw van tanks voor de opvang van regenwater en het verstrekken van gezinsbeurzen zijn miljoenen Brazilianen uit hun situatie van ondervoeding en extreme armoede gehaald.

In maart 2006 werd Graziano benoemd tot vertegenwoordiger van de FAO voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ook kreeg hij de functie van onderdirecteur van de FAO. Mede op initiatief van de Braziliaan hebben de landen in Latijns-Amerika en de Cariben zich ten doel gesteld de armoede in de regio in 2025 te hebben uitgebannen.

Als nieuwe topman van de FAO wil Graziano de organisatie decentraliseren en minder bureaucratisch maken. Het bestrijden van de honger in Afrika blijft onder zijn leiding de belangrijkste prioriteit van de FAO, liet Graziano weten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.