Home

Achtergrond

Niet voldoende regen om voerproblemen op te lossen

Ondanks de regenbuien in de afgelopen dagen is de voerpositie van veel melkveehouders nog verre van rooskleurig. Wel is duidelijk dat de verschillen per regio groot zijn.

Duidelijk is dat de handel in vochtige voeders voorlopig niet gaat afnemen. Producten als bierbostel en proficorn vinden gretig aftrek. Er wordt gesproken van wachttijden van tien tot veertien dagen. De prijzen lijken verder toe te nemen. Het weer van de komende weken zal bepalen of de prijsdruk gaat afnemen of verder doorstijgt.

De perspulpcampagne is tijdelijk stopgezet. Naar verwachting moet er nog ongeveer een derde van de productie worden verkocht. Mogelijk wachten ook de bietenverwerkers wat het weer gaat doen. Als de droogte blijft aanhouden is een nieuwe prijsverhoging niet onwaarschijnlijk. Mogelijk dat ook al rekening wordt gehouden met een mindere bietenopbrengst.

Ook de verkoop van Franse luzerne ligt stil. Er is al veel op contract verkocht, terwijl ook hier de opbrengst tegen valt.

Stro en gedorst hooi zijn zo’n 10 euro in prijs gestegen. Het aantal te oogsten tonnages valt tegen. Dat hoeft niet te betekenen dat ook de kwaliteit tegen valt. Duidelijk is dat het aanbod wat betreft vochtige voeders en ruwvoer er niet ruimer op wordt.

Prognose: prijzen stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.