Home

Achtergrond 23 reacties

Naar winst met Wakker Dier

Wakker dier en de boeren hebben dezelfde wensen. Maar dat gaat wel veranderen.

Het noemen van de naam Wakker Dier zal bij velen een allergische reactie teweegbrengen. Toch verdient deze organisatie lof. Met relatief weinig kosten en creatieve reclamespotjes dwong ze retailers hun beleid te wijzigen. Zo verdwenen de kooieieren uit de Nederlandse schappen. Daardoor was onze pluimveehouderij al grotendeels van de kooien af toen Duitsland begin 2010 pas startte met omschakelen. Er is nooit zo veel verdiend als toen, de eierprijs piekte rond 11 cent.

De varkenssector heeft zeker baat gehad van de spots rond onverdoofd castreren. Ja, de sector was er toen zelf allang mee bezig en voelde zich erdoor in zijn kruis getast. De PVE startten zelfs een rechtszaak. Maar die actie van Wakker Dier leidde uiteindelijk wel tot versneld doorvoeren van verandering. Duitsland en Denemarken beginnen daar nu pas mee, de Nederlandse sector staat twee jaar op voorsprong.

Wakker Dier deed iets wat de bestuurders niet lukte. Het maakte de burger bewust van het effect van goedkoop vlees. ‘Boer verdient niks, welzijnsinvesteringen onmogelijk, burger weet waarmee je bezig bent’. Kijk nu eens. Kiloknallers willen van dat imago af, het vlees wordt 50 cent tot €1 per kilo duurder aangeboden dan een jaar geleden. Een deel ervan vloeit naar de varkenshouders. Laten we wel zijn, een prijs van rond €1,60 per kilo is absoluut gezien hoog. Helaas is het voer ook duur, dus blijft er niks over. Maar als je nu de reguliere €1,15-1,30 beurde, was het leed niet te overzien.

Brandveiligheid was nooit een item bij de bouw van stallen. Dat is het nu wel, na acties van Wakker Dier.
Moeten varkenshouders collectief lid worden nu deze club zo veel oplevert? Nee, dat is net een stap te ver. De doelen van de organisatie en de boeren zijn nu nog verenigbaar: burgers moeten meer betalen zodat boeren geld verdienen en investeren in dierenwelzijn. Maar de organisatie staat een veel kleinschaliger varkenshouderij voor dan we nu hebben, en dat is een stap te ver.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonas

  Het is tekenend dat het linkse journaille nog nooit een stuk heeft geschreven met de kop: "naar de klote met wakker dier".
  Er zijn inmiddels al heel wat bedrijven gedwongen moeten stoppen om redenen waar wakker dier en consorten voor een groot deel verantwoordelijk zijn.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Zelf wel lid van wakker dier zeker meneer Bodde als ik u lofzang zo hoor.

 • no-profile-image

  Han

  Robert het idee is goed. Helaas moet ik weer concluderen dat de boer er geen scheet mee opschiet. Hij gaat meer verdienen schrijf je Prachtig, maar dan komt de aap uit je mouw. Deze verdienste kan hij mooi in nieuwe investeringen steken. Weg extra verdienste. Waar zijn we als boer nu mee bezig, de industrie en de banken aan winst helpen, zonder er zelf echt beter van te worden? Wanneer komt er iemand die deze moderne slavernij verbiedt?

 • no-profile-image

  Dirk

  Achteraf praten, o zo makkelijk. Hoezo meer verdienen. Dat het vlees duurder is geworden komt door de hogere frondstof prijzen. Op dit moment Wordt er inderdaad meer betaald in de winkel. Het grote deel verdwijnt in de zakken van de supermarkt. Zij gaan onder het motto "alles is duurder" de prijzen verhogen. In verhouding met de winkelprijzen krijgt de boer veel te weinig.
  Maar de investeringen zijn wel gestegen. Zelden zo'n L... verhaal gelezen. Wakker dier heeft maar een doel, alle boeren achter het gaas en daarna elimineren.

 • no-profile-image

  Maaike

  De consument "eist" al een tijd goede leef-omstandigheden voor dieren (wat dat zijn kan je over discussieren). Wat doet wakker dier? Die geeft de consument antwoord: jongens dat kan wel maar dan moeten jullie meer voor vlees betalen. Blijkbaar doet wakker dier dat goed want de consument gaat meer betalen. In mijn beleving zijn de kiloknallers het enige dat ge-elimineerd wordt. Alleen raar dat het wakker dier wel lukt en de boeren niet. Misschien vanwege het felle en beschuldigende toontje dat de boer aanslaat richting consument? (Voor de duidelijkheid: ik ben boerin met geen cent te makken omdat de consument geen rundvlees meer wil eten)

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maaike, paar keer gelezen, maar waar heeft Wakker Dier de prijs omhoog gebracht richting de veehouder?

 • no-profile-image

  usciolu

  Eindelijk gaat de sector begrijpen dat de dierenwelzijnsbeweging tevens de belangen van boeren dient. Consumenten accepteren niet dat hun kiloknaller minder kost dan kattenvoer. Ze zijn bereid te betalen voor goede kwaliteit die op een ethische manier is geproduceerd. De neerwaartse spiraal is omgedraaid en kan nog stukken hoger. Geen uitbuiting van dieren of boeren maar een eerlijke prijs voor een goed product, dat is het gezamenlijke belang.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Consumenten staan er niet zo bij stil dat de kiloknaller minder kost dan kattevoer. Kiloknallers verhogen de winst van de winkel. Als dat niet zo was was de kiloknaller een stille dood gestorven. Met een hoop andere producten wordt ook gestunt met twee halen een betalen, vooral als deze over de houdbaarheidsdatum dreigen te gaan. Het probleem is dat de de overheid wil dat voor een ongereguleerde markt wordt geproduceerd. Dat zorgt er voor dat alle producenten zich het vuur uit de sloffen lopen en elkaar dood proberen te concureren en te produceren. Het gevolg is een continu te grote aanvoer en chronisch lage prijzen. En als je met ethisch biologisch bedoeld dan is het je waarschijnlijk ontgaan dat er in het percentage marktaandeel van ongeveer 2% niet veel beweging zit.

 • no-profile-image

  Gemma de Wit

  Labelling, produktinformatie en openheid over de herkomst van vlees. Als de overheid en boeren het niet doen trekt Wakker Dier aan de bel. Er zouden camera's op het slachthuis en bij de transport van dieren moeten zijn, die de consument rechtsstreeks informeren wat er allemaal gebeurd met de dieren. Het is onbegrijpelijk dat men informatie moet krijgen van een dierenbeschermingsorganisatie die eigenlijk hetzelfde nastreeft als iedere boer met een hart en geweten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Usciolu, welke prijsbeweging?
  Gemma, ipv camera's zou de sector het zelf niet moeten willen, dat er misstanden zijn. Daar moet gewoon goeie controle over zijn. De selectieve beelden van Varkens in Nood of Wakker Dier doe ik ook niet altijd geloven.
  Kom open en bloot bij een slachterij en vraag dat je mag kijken een dag en dan niet op geplande dag, maar gewoon onverwacht. Niemand in sector zit op wantoestanden te wachten, dus het moet elke dag goed zijn.

 • no-profile-image

  Maaike

  Hoi Jeroen, ik heb ook (nog) helemaal niet iets willen zeggen over de weg nà bewustwording van consument en boer. Ik heb alleen bedoelen te zeggen dat er wel iets in beweging is gezet door Wakker Dier. En beweging die ik toejuig.
  Weet je, ik was tot 4 jaar geleden puur een consument, had totaal geen contact met boeren. Ik was (ben!) zelfs een linkse consument uit de grote stad! Jawel, ik belichaam al het verkeerde als ik de boeren reacties hier soms lees. Maar sinds 4 jaar ben ik òòk boerin, sta ik òòk met tranen van frustratie in de ogen als een handelaar te weinig geeft voor een koe, moet je mij ook geen geweer in handen geven als ik tegenover meneer Bigard sta.
  Ik snap dat het volledig fout zit met de margeverdeling, maar waar ik niet tegen kan is de beschuldigende vinger naar de consument als je als boerenclub niet de discussie met ze aan wil of kan gaan. In de tijden dat het financieel goed ging hoorde je de boeren niet klagen, terwijl toen de burger al bezig was met vraagtekens te zetten. Maar ja, toen liep alles lekker en moesten ze niet zeuren, in plaats van direct er bovenop en met een beetje marketingkennis en visie de discussie open aan te gaan. En nu moeten we met zijn allen een hele grote inhaalslag maken om weer boer- en diervriendelijk te kunnen werken.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Naar mijn mening zit het probleem in het geen begrip voor elkaar hebben . En dit komt doordat de burger niet weet hoe het er in onze landbouw en veeteelt aan toe gaat . Wat je vaak hoort dat ze denken dat de boeren een berg subsidie krijgen . En grote stallen bouwen en dure tractoren kopen enz. Ze weten niet dat deze stallen nodig zijn om de omzet te vergroten om een inkomen te kunnen verdienen , omdat de aanpassingen voor milieu en welzijn anders niet betaald kunnen worden . Aan de andere kant heeft de burger zelf ook lasten die jaarlijks stijgen . En moet hij / zij ook op kleinere schaal steeds meer kosten betalen net als een boeren gezin ook moet . Bij burgers zijn er ook voldoende gezinnen die niet of maar net rond kunnen komen met hun inkomen . Als er dan in de omgeving grote stallen worden gebouwd , waarin men niet ziet van buiten wat er binnen in gebeurt . Dan kan ik mij best voorstellen dat hier tegen verzet komt en dat men denkt die boeren klagen maar . Maar ze doen maar groot en doen wat ze willen . Hierop spelen organisaties die anti bio industrie zijn handig op in . En door wat de burger ziet en dan hoort van deze lieden zet hem aan tot nog negatiever denken over de boer . Deze organisaties baseren hierop hun bestaan en de cirkel is rond . De burger koopt graag goedkoop in en de supermarkten spelen hierop in met aanbiedingen waarmee ze hun omzet vergroten . En uiteindelijk meer verdienen is het niet aan de aanbieding dan aan wat anders wat de klant meeneemt . Er is overal te veel van dus aanbiedingen kunnen elke dag gedaan worden . En zolang er te veel is en de mogelijkheid er is zal de consument goedkoop blijven kopen en zelden meer gaan betalen voor milieu en diervriendelijk vlees enz. Of het prijs verschil moet heel klein zijn . Hij of zij heeft ook lasten net als de boer . Dus we zullen eerst begrip bij de consument moeten zien te krijgen door open en eerlijk alles te laten zien en uit te leggen waarom . En dan samen een vuist maken tegen de supermarkten . Wij een redelijke opbrengst prijs en hun een redelijke prijs in de winkel .Maar zolang er wereldwijd producten genoeg zijn en helaas nog veel mensen zijn die deze niet kunnen betalen . Hebben de inkopers nog te veel keus en zal de bereidheid om meer te betalen niet groot zijn .

 • no-profile-image

  Maaike

  Mooi verwoord!

 • no-profile-image

  Woopie

  Dezelfde wensen, ja, leg dat eens goed uit, welke wensen?

 • no-profile-image

  Maaike

  Woopi, daar ben je weer! Fijn, want ik zat laatst aan je te denken:
  Ik was gras aan het maaien en ernaast ligt een perceel dat we para-turbeus noemen. Dwz: turf-achtig nat. Alleen als het heel droog is kan je er met de trekker op. Die gebieden zijn dus een hemel voor allerlei flora en fauna. Tot eind juni komt daar niets (geen mens, geen koe, geen tractor) behalve vogels en wild. Supermooi natuurlijk en ecologisch verantwoord. 10% van onze oppervlakte hier is paraturbeus.
  En toen werd ik zo verdrietig: Jij wil persé de koeienboeren weg hebben....... Stel je voor dat het je lukt en ik moet mijn tent sluitenen. Dan zijn er drie mogelijkheden: 1) Die gebieden worden 'frisch' dus de biotoop zoals'ie nu is verdwijnt en het wordt een soort drama van bramen en elzen, 2) ik ga er met veel kunstmest proberen granen te telen (wat niet gaat lukken omdat de grond te zuur is), of 3) ik verkoop het aan de buurman die er met veel round-up kerstbomen gaat telen.
  Wat kies jij?
  Ik kies voor de koeienboer!

 • no-profile-image

  Woopie

  Woopie, reageer toch gewoon onder je eigen naam Willeke Oorschot, wel zo eerlijk zo discussie, aangezien je nu laat zien,dat het hele discussie voor milieu/welzijn jou niet zo hoog in het vaandel staat,bij het gebruiken van "namen zonder betekenis".

 • no-profile-image

  Maaike

  Woopi, waar ben je? Ik ben echt benieuwd naar jouw (on-)gefundeerde mening hoor! Niet alleen wat kreten, maar echt een mening. Geef je me antwoord?

 • no-profile-image

  Agrarier

  Maaike,

  Dat kan ze niet, net als veel van de aanhangers van Wakker Dier,Varkens in Nood en al die ongefundeerde stichtingen, die maar wat roepen.

 • no-profile-image

  Woopie

  Ja, het gaat zeker veranderen daar ben ik van overtuigt, het kan n.l. zo niet doorgaan, als wij zo doorgaan met het fokken en nog eens fokken gaan we er met z'n allen aan kapot.
  Mijn mening blijft: actievoeren tegen de bioindustrie er zal een einde komen aan de bioindustrie wij zullen blijven knokken. samen met W.D. en alle andere dierenvrienden!

 • no-profile-image

  Woopie

  Helaas beschreef ik onrealistisch beeld, aangezien ik de ballen verstand heb van landbouw. Zo zijn er hele gebieden waar we niks anders dan gras kunnen verbouwen en daarvoor vee nodig hebben om het om te zetten naar voedsel. Zo zijn wij veganisten, groten deels verantwoordelijk voor de ontbossing van de wereld voor ons soja verbruik.

 • no-profile-image

  john

  40 % van het voedsel wat we verbouwen is niet geschikt voor menselijke consumptie. zeg maar de grote reststroom. Van deze reststroom maken de varkens, kippen en koeien weer productien die wij als mens kunnen eten. Daarnaast ontstaat er weer een belangrijk product mest. Deze mest is weer nodig om al die gewassen te laten groeien. Als alles wat we eten van landbouwgrond moet komen hebben we zeker 40% meer landbouwgrond nodig en draaien de kunstmestfabrieken overuren en raken de fosfaatmijnen uitgeput. Hoeveel stikstof produceren de gezamelijke rioolzuiveringsinstallaties in de randstad?? Deze vliegt de lucht in en wordt daarna met hoge energiekosten en bijbehorende vervuiling weer uit de lucht gehaald. In veel kringlopen wordt schakel van de mens niet meegenomen!

 • no-profile-image

  natuurboer

  John, het is niet 40% van het voedsel dat we verbouwen wat niet geschikt is voor menselijke consumptie, maar 70% !!!

 • no-profile-image

  Woopie

  Goed dat agrarische markt restvoedsel tot waarde kan brengen.

  Nederlanders gooien elk jaar 1.280.000 ton eetbaar voedsel weg. Dat kost ons land 4,4 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Eurostat.

  Nederland zit daarmee in de top van de Europese landen als het gaat om verspillen van voedsel. Andere zeer kieskeurige consumenten zijn de Belgen, de Ieren en de Luxemburgers.

  Het aantal van Eurostat gaat alleen over het door consumenten weggegooide voedsel. Bedrijven zijn nog niet eens meegerekend.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.