Home

Achtergrond

Malaise op de beurs houdt aan, Danone toch in de lift

De malaise op de beurs houdt aan. In Europa is de beoordeling van kredietwaardigheid van drie grote Franse banken verlaagd en blijft een noodfonds voor Griekenland uit. Op dinsdag was er nog een korte opleving waarneembaar toen de Chinese economie ondanks een hoge inflatie goed bleek door te groeien, maar nu is men terug bij af.

Van de 25 bedrijven op de agd-index noteren er maar zes een plus ten opzichte van een week eerder.

Danone profiteert van een analyse door Nomura. Het Japanse financiële imperium verhoogt het aandelenadvies aan klanten van ‘neutraal’ naar ‘kopen’. De Franse zuivelonderneming noteert aan de beurs bijna 51 euro. Daarmee is het aandeel circa 10 procent gestegen sinds januari. Danone noteerde alleen in de eerste zes maanden van 2008 hoger. Daarna werd door een prijsval voor zuivel en de financiële crisis een neergang ingezet waarbij zelfs 30 euro per aandeel in beeld kwam. Nomura ziet voor Danone kansen in met name opkomende economieën als China en India waar Danone een goede positie heeft. Het bedrijf is de laatste jaren minder afhankelijk geworden van Europa.

Opvallend is ook de stijging van Smithfield Foods. Het aandeel verloor sinds begin mei terrein (20 procent) maar stabiliseert nu op een niveau van 20 tot 21 euro. De biggenprijs steeg terwijl varkensprijzen daalden. Analisten van Jefferies adviseren klanten aandelen te kopen maar hebben het koersdoel verlaagd van 26 tot 24 dollar. Smithfield Foods presteerde de laatste drie kwartalen duidelijk beter dan de markt verwachtte. Nu helpt de daling van de graanprijzen ook. Tarwe en mais noteren bijna 6 procent lager dan een week eerder.

De vooruitzichten voor Case New Holland en John Deere zijn matig. Een goed deel van hun afzet bestaat uit bouwmachines, en bouwbedrijven in de VS zijn somber. Huizenprijzen blijven dalen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.