Home

Achtergrond

Malaise op beurzen houdt aan, graan doet invloed gelden

Angst domineert de aandelenbeurzen.

In de VS stuurden tegenvallende werkgelegenheidscijfers aandelen omlaag. Europa volgde later nadat kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van Griekenland met een paar forse stappen omlaag bracht. Sommige aandelen verloren op één dag 5 procent. Omdat eerder in de week aandelen juist omhoog koersten, zijn vrijwel alle aandelen op de AgD-index op weekbasis nog wel gestegen.

Opvallend is dat het Braziliaanse vleesconcern JBS ondanks een verlies van 5,12 procent op woensdag nog op een winst van ruim 8 procent uitkwam ten opzichte van vorige week. Ook Smithfield en Tyson Foods hebben een forse beurswinst genoteerd. De graanprijzen zetten eerder deze week een duikvlucht in omdat Rusland de grenzen voor export zegt open te zetten.

In Rusland lagen graanprijzen door een exportverbod voor tarwe zo’n 100 dollar per ton lager dan op de wereldmarkt. Het graan komt nu massaal beschikbaar, en de voerkosten voor vleesproducenten dalen dus drastisch. Voerkosten maken meer dan 80 procent van de kostprijs van vlees uit. Het optimisme over lage graanprijzen kan van korte duur zijn. Droogte in Europa en overvloedige regen in Canada sturen noteringen voorzichtig omhoog.

Het optimisme op de suikermarkt bracht het aandeel Südzucker naar het hoogste niveau ooit. In Londen stijgen de noteringen voor witte suiker, en Südzucker heeft het laatste kwartaal (winststijging 30 procent) bewezen in staat te zijn hiervan te kunnen profiteren. Südzucker is ook in de markt het Griekse staatsbedrijf Hellenic Sugar op te kopen, en gezien de nood in Athene hoog is mogelijk voor een relatief voordelige prijs.

Voor de komende week geldt is de kans groot dat grondstoffenmarkten onder invloed van langdurige droogte in de EU de aandelen op de AgD-index blijven dicteren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.