Home

Achtergrond

Kaashandel hoopt op hervatting export naar Rusland

In de kaashandel wordt dezer dagen druk gespeculeerd over een mogelijke hervatting van de export naar Rusland.

Het zou veel bedrijven zeer welkom zijn als de kaasuitvoer naar Rusland weer op gang kwam, maar voorlopig lijkt de wens nog de vader van de gedachte.

De kaasexport loopt de laatste tijd behoorlijk minder dan begin dit jaar. Het feit dat Rusland vorige week de markt dicht gooide voor een paar grote Duitse fabrieken (Sachsenmilch en twee grote vestigingen van Nordmilch) maakt de situatie er niet beter op. De Duitse kaas die tot nog toe naar Rusland ging, moet nu grotendeels de eigen EU-markt op. Dat vergroot de al bestaande prijsdruk alleen maar. Rusland betrekt naar verluid meer kaas en overige zuivelproducten van buurlanden als Wit-Rusland.

De markt voor boter en room blijft vrij vast. De boterprijzen zijn stabiel, De notering voor room steeg licht naar €5.130 per ton. Boter noteert zo’n 1.000 euro per ton minder dan room.
Ook stijgend in prijs, net als room, is rauwe melk. Die ging met 1,5 cent per kilo omhoog naar 37 tot 37,5 cent. Dit wordt volgens de handel veroorzaakt door een plotseling vrij grote vraag. Ondertussen is het aanbod iets krapper geworden. De verwachting is dat deze hoge prijzen niet stand houden.

De poedermarkt is rustiger en in afwachting van ontwikkeling die komen gaan. Door de lage dollar ligt de export vrijwel stil. Europees poeder blijft vooral in Europa. Elders zijn er kansen voor poeders uit onder meer Zuid-Amerika. De verwachting is dat de poederprijzen de komende weken onder druk komen te staan. De wereldecomomie draait te langzaam en onzekerheid over een grote exportorder naar Algerije kwelt de markt ook.

Prognose: dalende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.