Home

Achtergrond

Is uw bedrijf 2015-proof?

Wanneer is het verantwoord om te investeren in productiefactoren, zoals grond, gebouwen of quotum? Echte ondernemers bepalen zelf waar ze willen staan en hoe ze daar komen.

Enerzijds wilt u als ondernemer uw bedrijf blijven ontwikkelen, anderzijds geven sommige berekeningen aan dat het beter is om de investeringen uit te stellen tot 2015. Er zijn argumenten voor en tegen om ook nu door te gaan met uw bedrijfsontwikkeling en met name of de aankoop van grond of quotum daar onderdeel van zou moeten zijn.

Iedere ondernemer heeft voor zijn eigen bedrijf een toekomstbeeld voor ogen. Dan gaat het niet alleen om het aantal koeien en hectares grasland, maar ook om de wijze waarop het bedrijf georganiseerd wordt en de inzet van arbeid. Kortom: een bedrijf met goede ontwikkelingsmogelijkheden en gezonde financiering.

Er is meer dan economische berekeningen

Bedrijfseconomische berekeningen geven aan dat het beter is om investeringen uit te stellen. Pas wanneer in 2015 het quotum is afgeschaft wordt het rendabel om uw bedrijf verder uit te breiden. Toch zien de agrarische adviseurs van Friesland Bank in sommige situaties redenen om ook nu door te gaan met de ontwikkeling van uw bedrijf.

Een interessante vraag bij de ontwikkeling van uw bedrijf is de vraag of aankoop van grond uw bedrijf extra mogelijkheden biedt of juist de ontwikkeling van het bedrijf op slot zet. Intensieve bedrijven met weinig grond laten vaak goede resultaten zien, maar zonder grond boeren is voor de meesten niet weggelegd. Bedrijven zonder eigen grond hebben vaak meer problemen om de financiering rond te krijgen en er zijn maar weinig bedrijven die van grondaankoop in het verleden spijt hebben. Is grond een mooie pensioenvoorziening of juist een blok aan het been van de ondernemer?

Het is van belang dat u voor u zelf bepaalt waar u in 2015 wilt staan en wat de beste weg daar naar toe is.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.