Home

Achtergrond 436 x bekeken 1 reactie

Hoe dichter bij een veehouderij, hoe minder astmapatiënten

Onder leiding van het Institute for Risk Assessment Sciences is de relatie tussen de gezondheid van omwonenden en de intensieve veehouderij onderzocht. Er komen geen verontrustende verbanden naar voren. Toch worden omwonenden van veebedrijven meer blootgesteld aan endotoxinen en micro-organismen.

Het ruim 200 pagina’s tellende rapport naar de mogelijke effecten van bedrijven met intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden levert verrassende uitkomsten op. Bijvoorbeeld dat het aantal mensen met astma in de nabijheid van intensieve veehouderijbedrijven lager is dan in gebieden waar minder veehouderijbedrijven zijn. Aan de andere kant: wie astma heeft en in de buurt van een intensief bedrijf woont, heeft daar meer last van dan op grotere afstand.

De eerste conclusies uit het rapport zijn door vertegenwoordigers van de veehouderij met enige opluchting gelezen. De gezondheidsschade van intensieve bedrijven is in elk geval lang niet zo groot als sommige actiegroepen wel willen doen geloven. Als er echt duidelijke verbanden tussen gezondheidsschade en de veehouderij zouden bestaan, dan waren die uit dit onderzoek wel naar voren gekomen. Maar het is zeker niet zo, dat de vlag nu uit kan

Niet voor niets schrijven de onderzoekers dat het onderzoek lang niet uitgebreid en gedetailleerd genoeg is om een precieze uitspraak te doen over de relatie tussen de nabijheid van intensieve bedrijven en de gezondheid. ”Deze inventariserende studie kan niet verder gaan dan het aangeven van potentiële blootstelling en mogelijke effecten op de gezondheid”, aldus de onderzoekers.

Mensen die in de buurt wonen van varkens- of pluimveebedrijven worden (zeker als ze buiten zijn) meer blootgesteld aan micro-organismen en gifstoffen dan mensen die verderaf wonen. De kans om binnenshuis met dergelijke stoffen in aanraking te komen, is minstens zo groot als buiten. Zeker als er veel kinderen, huisdieren of schimmelplekken in huis zijn of als er veel wordt gestofzuigd.

Mensen in de buurt van veebedrijven zijn minder vaak ziek. Maar als ze ziek zijn, hebben ze vaker te maken met complicaties. Er wordt vaker longontsteking geconstateerd bij patiënten rondom veebedrijven, en dat is niet in alle gevallen toe te schrijven aan geitenbedrijven en Q-koorts.

Opvallend in het rapport is dat de Q-koortsbacterie nog steeds wordt gevonden, zonder veel impact.
LTO heeft verheugd gereageerd op de rapportage, en niet zonder reden. De gesuggereerde verbanden tussen de veehouderij en de volksgezondheid zijn niet aangetoond.

Eén reactie

  • Khalid en zijn maten

    Ik heb 1 van de lichtere vormen van astma,maar kom bijna elke week op pluimveebedrijven,en rook er ook nog vrolijk bij.Ik heb mijn hele leven op het platteland gewoond en nergens last van!

Of registreer je om te kunnen reageren.