Home

Achtergrond

Gasprijs stabiel, olieprijs daalt

De gasprijs is uiterst stabiel. De markt reageert eigenlijk niet echt op de langdurige warmte, die leidt tot een lagere vraag naar gas.

Voor levering in 2012 wordt op de termijnmarkt circa 27 cent per kuub betaald. De stroomprijs reageert evenmin op de bekendmaking dat Duitsland alle 17 nucleaire installaties sluit. De gemiddelde marge is voor WKK-bezitters blijven steken bij 33 euro per MwH.

De verwachting is wel dat de prijs voor gas licht kan dalen in de komende weken. De voorraden zijn behoorlijk. De prijs voor aardolie is in de VS tot onder de 100 dollar gezakt, maar blijft in Europa nog wat hoger noteren. De dalende trend lijkt door te zetten.

De VS gelden doorgaans als maatgevend omdat het de grootste consument van energie is. De voorraden lopen bij Amerikaanse benzinestations op. De werkloosheid bij de aanvang van het belangrijkste autorijd-seizoen op een hoog niveau van 9,1 procent van de beroepsbevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.