Home

Achtergrond 9 reacties

Ganzen schieten: wie durft?

Russen verbazen zich over Nederland. Zoveel ganzen en niet schieten.

Vorig jaar schreef ik over onze partner bij het kalfsvleesproject in Tver dat hij zijn ogen uitkeek en het water in zijn mond liep van de hoeveelheid makke ganzen in Nederland. Helaas voor hem mocht hij ze toen niet schieten. Een schrale troost dat hij er in Rusland alsnog een schoot met een Nederlandse ring om.

Schieten mag nu wel

Afgelopen weekend was ik weer bij hem op bezoek. Ik vertelde hem dat er in Nederland van links tot rechts en van grootste dierenvriend tot grootste jager een breed gedragen akkoord is om 100.000 ganzen af te schieten. Vorig jaar had hij al gezien dat dat geen kwaad kon. Als ik hem toen zijn gang had laten gaan, was het begin er al geweest. Maar ja, het moest eerst zo uit de hand lopen dat de grootste dierenvriend en natuurbeschermer ook snapt dat het zo niet langer kan.

Toen ik hem vertelde dat het akkoord er was, maar dat de heren jagers zich nu hebben bedacht en het toch niet zo’n goed idee vinden om 100.000 ganzen af te schieten, snapte hij er helemaal niets meer van. "Nu mag het en dan doen ze het niet? Mag het dan toch niet?"

Russische jager durft wel

Ik heb hem proberen uit te leggen dat de heren jagers bang zijn voor hun imago. Nou, als ze niet durven, mogen ze Valery en zijn vrienden gerust bellen. Ze komen met alle plezier een handje helpen. Als zij in Rusland kunnen zeggen dat ze een paar honderd, of beter nog, een paar duizend ganzen afgeschoten hebben, zal dat hun imago alleen maar verbeteren. Daar kun je nog eens mee thuiskomen, zakken vol ganzen geschoten!

Het lijkt hem geweldig: ganzen die mooi blijven zitten. In Rusland zijn ganzen zwarte puntjes in de verte, want als je als jager het veld in gaat, zijn ze gevlogen voordat je fatsoenlijk hebt aangelegd. Maar in Nederland kun je rustig aanleggen en schieten. Hij ziet het helemaal zitten!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pieter

  Waar gaat dit in godsnaam over??? Wil je nu graag verellen dat je ene russische vriend hebt of iets dergelijks??? Wat een NIETS zeggend stukje! Schrijf dan niks...

 • no-profile-image

  Gaatze

  Niet direct van het bovenste bordje... Het gaat hier over een verschil in attitude tussen Nederlanders en Russen. Waar Russen zich nergens druk over maken en gewoon doen wat gedaan moet worden, wordt hier maanden lang doorgemekkert over het ganzenprobleem. En als er dan eindelijk een akkoort is, wat overigens nog weinig voorsteld, wordt er uiteindelijk nog niets gedaan. Tussen de regels door valt in dit artikel te lezen: Nederlanders zijn een stelletje angsthazen met een grote bek!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Ik ben geen gekukkig geen Rus maar wel een Nederlandse jager, en ik durf ook best ganzen af te schieten.
  Laten de "heren natuurbeschermers" de rotzooi, die zij achtergelaten hebben, maar lekker zelf opruimen.
  Wij jagers zijn immers lang genoeg gedwarsboomd door deze lieden.
  Wie niet horen wil moet maar voelen.

 • no-profile-image

  casev

  Wat doen ze daar in Rusland met deze ganzen? Eten ze ze op?

 • no-profile-image

  arie maas

  natuurlijk eten we ze op. even de hagelkorrels eruit peuteren en lekker smullen

 • no-profile-image

  J@gertje

  René Kremers wil in zijn verhaal de lezers laten geloven dat er een akkoord is gesloten om een groot aantal zomerganzen af te mogen schieten, maar niets is minder waar.
  Het betreft hier namelijk slechts een voorstel, waarin een aantal partijen zich kunnen vinden.
  De politiek zal het voorstel eerst moeten goedkeuren voordat het daadwerkelijk ten uitvoer gebracht kan worden.
  EL&I staatssecretaris Henk Bleker, heeft reeds in een eerste reactie zijn twijfel uitgesproken over de haalbaarheid van de door de natuur en belangenorganisaties gesloten ganzenakkoord.
  Er wordt in het akkoord al gesproken over een volledige schadevergoeding aan schade gevoelige gewassen, terwijl grasland niet meer tot de schadegevoelige gewassen zal gaan behoren.
  Over schadevergoeding op grasland door winterganzen werden de boeren tot op het laatste moment in het ongewisse gelaten.
  Het is bovendien niet erg handig om over het geld van de belastingbetaler te beslissen zonder toezeggingen vanuit de politiek, want wie zal al die schade, anders dan vadertje staat, moeten gaan betalen?
  Er zijn er tot op heden door de politiek echter geen enkele toezeggingen gedaan op bredere financiële steun.
  Het bestuur van de KNJV is door de leden teruggefloten omdat over de haalbaarheid van dit akkoord bij de leden, in brede zin, grote twijfels zijn gerezen.
  De leden van de KNJV hebben mede uit solidariteit met de boeren tegen gestemd.
  De leden van LTO hadden er verstandig aan gedaan om het zelfde te doen omdat er veel te veel onduidelijkheden bestaan over de in het akkoord opgenomen uitvoering en de tegemoetkomingen naar de boeren.
  Een ander punt is dat het behandelen van eieren in het akkoord in 5 jaar zal worden gestopt zodat de grote terrein beherende organisaties (N.M en S.B.B.) opnieuw voor hun verantwoordelijkheid kunnen blijven weglopen.
  Zij willen op deze manier de jagers voor het karretje blijven spannen om de puinhoop die uit hun wanbeleid voort komt op te laten lossen, en daar voelen wij toch bitter weinig voor.
  De winterganzen zullen in het akkoord, binnen nu en 5 jaar, grotendeels beschermd worden en de boer moet met lede ogen toezien dat zijn akkers en weides in de winter kaal gevreten en vertrapt worden zonder dat hij ook maar een gans mag verjagen.
  Zoals het voorstel er nu uitziet mag de jager alleen in het voorjaar en zomer ganzen broedparen bij de kuikens wegschieten en in de winter zijn geweer aan de wilgen hangen.
  En daar doen wij dus niet aan mee.
  De beleidsmakers en de zgn. dierenbeschermers in Nederland wilden graag veel ganzen, en die hebben we nu, dus we moeten er of rigoureus wat aan doen, of we moeten er maar mee leren leven. Maar laat de jagers niet het vuile werk opknappen waar wij jaren achtereen voor hebben gewaarschuwd.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Barend

  Beste jagertje,
  Dat hebt u heel mooi geschreven man, en u hebt volkomen gelijk.
  Ik vraag mij af of Leo van den Bergh alias de herkauwer met zijn zelf bedachte vrinden op vakantie zijn.
  Ander was u inmiddels al lang voor rotte vis uitgemaakt.

 • no-profile-image

  jeuk

  Leo zit zichzelf te kietelen zodoende!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Er is een nieuwe natuurwet in de maak, waarin de ganzen en smienten weer op de lijst van bejaagbare soorten worden geplaatst.
  De jacht op grauwe ganzen, kolganzen en smienten wordt van half augustus tot half februari weer geopend.
  Hierdoor vallen provinciale ontheffingen en beperkingen weg en zijn lokmiddelen als lokganzen weer toegestaan.
  Ik heb uit betrouwbare bron dat dit, vooruitlopend op de nieuwe natuurwet, al vanaf volgend jaar in gaat.
  Het lijkt er op dat we weer richting de oude jachtwet gaan, en dat wordt zo langzamerhand ook hoog tijd.
  Ten tijde van de oude jachtwet hadden we immers geen last van ganzenplagen.
  En Leo zal zich op dit moment wel krabbelen waar hij geen jeuk heeft.
  Maar dat hebben de boeren door het huidige ganzenbeleid al jaren gedaan.

  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.