Home

Achtergrond

Fritesmarkt kijkt uit naar de nieuwe oogst

De prijzen van fritesgeschikte aardappelen oogst 2010 zijn gekelderd vorige week, getuige de noteringen die nog gezet konden worden.

Telersbeurs Emmeloord liet de prijs zakken met € 7,50 ten opzichte van de vorige week, telersvereniging VTA kwam zelfs € 8,50 lager uit. Het aantal transacties is minimaal. De verwerkende industrie koopt nauwelijks en lijkt aansluiting met de nieuwe oogst te hebben. Paniekaanbod van telers met nog beschikbare aardappelen drukt het prijsniveau.

Dan de nieuwe oogst. Het hoge prijsniveau van het aprilcontract 2012 op de termijnmarkt van eind mei is toen er begin juni regen kwam snel gedaald. Inkopers die van hun dure contract af wilden namen verlies en er was aanbod van nieuwe verkopers die zich wel wilden indekken bij het nog relatief hoge niveau. Dit grote aanbod is verwerkt, dus kan de termijnprijs herstellen. Dat gaat nog niet hard. Aardappelverkopende partijen wachten nog af.

Prognose: stabilisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.