Home

Achtergrond

Filiaalhouders: verkoop komkommers drastisch gedaald

De komkommers zijn al een tijdje vrijgepleit als boosdoener in het Ehec-verhaal, maar op de winkelvloer blijft de Nederlandse consument terughoudend met aankopen. Landelijk wordt gesproken over een aankoopdaling van 25 procent, maar volgens individuele winkeliers is de feitelijke situatie nog veel problematischer.

Bij een C1000-filiaal in Rotterdam is de komkommerverkoop de afgelopen week zelfs gehalveerd, vertelt een bedrijfsleider. De ondernemer heeft een papiertje bij het schap gehangen om klanten te informeren dat het product veilig is, maar dat heeft tot nu toe weinig effect gehad. Noodgedwongen is de bestelling deze week aangepast aan de vraag.

Bij een Albert Heijn-filiaal in Amsterdam zijn klanten eveneens terughoudend. Uit de verkoop van taugé kan de AGF-chef nog weinig opmaken, omdat de omloopsnelheid van het product laag is. Maar in het krat komkommers, dat normaal rond het middaguur al behoorlijk is leeggeplukt, liggen de groenten nog eenzaam te wachten op een koper. Een papiertje bij het schap, is de enige communicatie van de winkel naar de klant. Vragen krijgt de chef nauwelijks.

Albert Heijn heeft zijn franchise-ondernemers de mogelijkheid geboden om een instructie-vel uit te printen en op te hangen, diverse ondernemers hebben dat advies opgevolgd.

Ook bij een Emté-winkel in Dordrecht hangt een instructie-vel bij een schap komkommers, dat overigens treurig aandoet. Vergeelde exemplaren met bruine neuzen illustreren treffend wat er met de omloopsnelheid van het product is gebeurt, nadat alle berichten uit Duitsland de consument angst voor een eventuele besmetting met de E.coli-bacterie hebben ingeboezemd. Een AGF-medewerker verzucht dat er nauwelijks wordt verkocht.

De AGF-chef van een Jumbo-filiaal in Velp krijgt regelmatig opmerkingen van klanten over de situatie. Hij probeert de doemverhalen te ontkrachten, maar volgens hem zit het verhaal diep genesteld in de hoofden en zijn – met name oudere – klanten moeilijk te overtuigen van het feit dat de Nederlandse komkommers veilig zijn om te eten.

Landelijk zou de komkommerverkoop in Nederlandse supermarkten met ongeveer 25 procent gedaald. Dat is althans de inschatting van diverse supermarktpartijen. Albert Heijn-topman Dick Boer noemde dat cijfers bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de supermarktketen. Hoofd inkoop AGF bij de Superunie herkent zich in die cijfers.

De overkoepelende organisatie voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) sprak eerder nog over een kleine daling in de verkoop.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.