Home

Achtergrond

Euro verzwakt, rente loopt op

De waarde van de euro staat onder druk door falend leiderschap in de EU. Markten wachten op een duidelijke oplossing voor de crisis in Griekenland. Kredietbeoordelaars hebben Griekenland uitgeroepen tot minst kredietwaardige land op aarde en volgens topeconomen als Alan Greenspan en Nouriel Roubini dreigt een nieuwe recessie.

Een euro is nu 1,40 Amerikaanse dollar waard, waarmee de euro op het zwakste niveau staat sinds 25 mei. De eenheidsmunt is licht gedaald tegenover het Britse pond en de Russische roebel. Voor de Nederlandse handel vertaalt een lagere waarde voor de euro zich in een betere uitgangspositie voor de export van landbouwproducten buiten de Eurozone.

De Griekse president Georgios Papandreou jr. probeert voor 78 miljard euro aan bezuinigingen op het overheidsbudget te realiseren. Volgens de voormalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Greenspan is een faillissement voor Griekenland onvermijdelijk, waardoor ook de economieën in Spanje en Portugal worden ontwricht.

ING becijfert dat wanneer Griekenland de helft van de schulden niet terug kan of hoeft te betalen kost dit de Europese Centrale Bank (ECB) alleen al tenminste 30 miljard euro. De blootstelling van commerciële banken is vele malen groter en kan elders in de Eurozone economieën in een recessie storten.

Zolang de onzekerheid aanhoudt blijft de euro dus zwak staan. De rente loopt inmiddels op: de Euribor 3 maanden, vaak een referentie bij leningen, loopt rustig richting de 1,5 procent. De rente volgt het kielzog van het ECB-rentetarief voor commerciële banken. Op welke wijze een weg uit het Griekse labyrinth wordt gevonden, bepaalt of de ECB de rente verhoogt.

Grondstoffengoeroe Jim Rogers ziet zoals gebruikelijk alles anders en ziet juist de dollar uiteindelijk verder onderuit gaan, waardoor producten als aardolie, soja en graan relatief goedkoper worden voor afnemers in de Eurozone. De rente zal in de VS niet verder worden verhoogd om de kwakkelende economie te blijven stimuleren, en de ECB zal daardoor ook gedwongen worden de rente enigszins laag te houden.

Vanwege de Amerikaanse verkiezingen zal een nieuw steunprogramma worden opgezet voor de Amerikaanse economie, aldus Rogers, en dus wordt de geldpers weer opengedraaid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.