Home

Achtergrond 334 x bekeken

Eerst beregenen om laatste maispercelen in te kunnen zaaien

Valburg – Vakantiehulp Rick Gerritsen worstelt met een aangeschaft tweedehands waterkanon op het melkveebedrijf van Erik Timmermans uit het Gelderse Valburg.Valburg – Vakantiehulp Rick Gerritsen worstelt met een aangeschaft tweedehands waterkanon op het melkveebedrijf van Erik Timmermans uit het Gelderse Valburg. Voordat de veehouder overgaat tot het inzaaien van mais wil hij de ruim 10 hectare grond eerst voorzien van zo’n 20 millimeter water, en vervolgens schudeggen. Afgelopen herfst was het maisland erg nat waardoor het met het oogsten is stukgereden. Nu is het ongeschikt om direct mais te zaaien. Wat betreft de ruwvoervoorraad is het krap aan en vechten tegen de droogte.

Foto Vidiphoto

Hornhuizen – Een aantal vakantiekrachten helpt bij het wieden van onkruid tussen de biologisch-dynamisch geteelde uien op het bedrijf van Ben van Tilburg. ”De uien groeien als kool”, aldus Van Tilburg. Het bedrijf ligt dichtbij de Waddenzee en heeft meer regen gehad dan veel andere delen van het land. De 85 koeien van Van Tilburg hebben meer moeite met de hitte, maar als er wat regen valt op zondag of maandag hebben ze in elk geval voorlopig voldoende gras.

Foto Jan Bouwman

Kapelle – Het is een arbeidsintensieve teelt, de kiwibes, maar de Zeeuwse fruitteler Domus de Jonge is ervan overtuigd dat de markt de moeite terugbetaalt. ”Je hebt de smaak en gezondheid van een kiwi”, aldus De Jonge. ”De bes is ook handzaam en zonder schillen te eten. Dat past bij de moderne consument die gezond en gemak wil combineren.”
Twee jaar geleden voegde De Jonge 2 hectare kiwibessen toe aan zijn areaal appels en peren. Zo combineert De Jonge grote teelten met stabiele prijsvorming met een niche die hopelijk hogere marges oplevert. Daarmee geldt De Jonge als pionier: in heel Nederland staat hooguit 10 hectare kiwibessen. De Jonge is in gesprek met diverse afzetpartijen.
Nu is de vruchtzetting aan de gang. De pluk volgt vroeg in de herfst. Het is soms zwaar werk, aldus De Jonge. Een struik kan zomaar 10 meter per jaar groeien, dus je moet de takken voortdurend ontwarren en leiden.

Foto Anton Dingemanse

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.