Home

Achtergrond

Droogte zorgt voor rustige grondmarkt

Het is rustig op de grondmarkt. ”We merken dat agrariërs zich vooral bezig houden met de droogte van dit moment”, zegt voorzitter Arjan van der Waaij van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de NVM.

Traditioneel is het gedurende het groeiseizoen wat rustiger op de grondmarkt dan in de winter. ”Maar we zien nu ook dat ondernemers bezorgd zijn over de droogte, waardoor er minder aandacht is voor eventuele aankopen van grond.” Het is lastig beoordelen of de terughoudendheid al een economische afweging is. ”Daarvoor is het nog te vroeg. Al kun je wel zeggen dat de stemming in de sector beter is als de gewassen er goed op staan. Nu is het echt nog afwachten wat de droogte voor gevolg heeft voor de inkomens van de ondernemers. Hierdoor maken ze nu een pas op de plaats”, zegt de makelaar.

De terughoudendheid op de grondmarkt heeft weinig effect op de prijsvorming. De grondprijzen zijn stabiel, al staan de prijzen voor grasland onder druk. Dit blijkt ook uit Kadastercijfers. De gemiddelde grondprijs is sinds januari maandelijks gedaald. ”Er zijn een aantal transacties geweest door een lager prijsniveau, waardoor het gemiddelde daalde. Zeker is dat de grondprijzen nu niet stijgen. Maar voor de courante goede gronden zijn de prijzen stabiel”, constateert Van der Waaij.

De handel in complete bedrijven is eveneens rustig. ”Het is nu niet de tijd voor de handel daarin. We zien wel dat er naar courante bedrijven met een bouwblok van voldoende omvang en goede grond met een goed opbrengend vermogen wel in trek is. Die bedrijven worden doorgaans snel verkocht”, aldus de makelaar.

Het stilleggen van de aanleg van natuur door staatssecretaris Henk Bleker heeft weinig effect op de lokale grondmarkt. ”Bedrijven die verder willen ontwikkelen zijn al vertrokken zodra bekend werd dat het gebied mogelijk zou worden omgezet naar natuur. Bedrijven die zijn gebleven, boeren verder. Het is niet zo dat deze bedrijven opeens fors gaan uitbreiden nu de natuurclaim lijkt te verdwijnen. De boeren in de gebieden die er op in wilden spelen, hebben dit al gedaan.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.