Home

Achtergrond

Droogte zorgt voor lagere melkaanvoer

De zuivelmarkt is momenteel redelijk stabiel maar duidelijk in afwachting van wat er staat te gebeuren.

Droogte zorgt voor een dalende melkaanvoer met lagere vetgehaltes in de EU.

De export van kaas naar Rusland valt nog steeds tegen. In de eerste maanden van het jaar zijn door de Russen voorraden opgebouwd. Onder meer de afwachtende houding van Rusland zorgt voor druk op de kaasprijzen. Dat kan zijn weerslag krijgen op de prijzen van melkpoeder al lijkt dat voorlopig niet het geval.

China is wat minder actief op de poedermarkt, maar dat is voor de handel geen verrassing. Het productieseizoen op het zuidelijk halfrond is zo goed al voorbij, en daar bevinden zich de grootste toeleveranciers van de Chinezen. Wel was de zuivelhandel begin van dit jaar nogal verrast door de grote partijen melkpoeder die door de Chinezen werden opgekocht. China heeft de voorraden flink aangevuld wat komende periode zijn weerslag op de markt kan hebben.

Er wordt al weken gesproken over Algerije dat binnenkort in de markt zou komen met een grote tender voor melkpoeder. Vooralsnog heeft het land zich echter niet gemeld. Ondanks onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten loopt de export naar deze gebieden redelijk goed door. Wel zijn de leveringsvoorwaarden aangescherpt.

Richting de zomer ziet de zuivelmarkt er stabiel uit, maar handelaren durven nog geen uitspraken te doen over de tweede helft van het jaar. Het kan vriezen of het kan dooien. De ontwikkelingen in China, Rusland en Algerije bepalen voor een groot deel de ontwikkeling van de zuivelprijzen op de korte termijn. Duidelijk is dat de druk op de prijzen, die op een hoog niveau staan, langzaam toeneemt.

Prognose: stabiele prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.