Home

Achtergrond

Dorpers

Prachtige Dorper-schapen. Waar gaan de eigenaren alle trofeeën opslaan?

Net buiten het dorp Caaguazu, in het oosten van Paraguay, staat een opvallend bord met een zwartkop Dorper-schaap erop. Het bord wijst naar het bedrijf Cabana Doña Ana. We moeten eerst nog 4 kilometer over een rood gravelpad rijden en dan is er nog een tweede bord bij de ingang naar het erf van een Brits gezin. Ik word er gastvrij ontvangen door de vriendelijke boeren. Na de koffie moeten we eerst de schapen bekijken. Oma Annie, Jaco en Alta en hun kinderen zijn opgewonden en enthousiast over de schapen. Het lijken wel hun kinderen, elk dier heeft zijn eigen naam. Pas als de namen opraken, verwijzen ze naar het nummer op het oormerk.

Naam opbouwen

Het bedrijf Cabana Doña Ana is bezig een grote naam te worden in de lokale Dorper-wereld. Op de recente herfstshow in Asunción hebben deze Britten vrijwel schoon schip gemaakt in de Dorper-afdeling. Dat is een beloning voor hard werken en goed bestuur. Op 10 hectare, ingedeeld in kampjes van 0,5 hectare, boert de familie met 250 grote en kleine schapen. In de winter voeren ze de schapen ruwvoer bij. Schapen die naar veilingen of shows gaan, worden ook geholpen met extra ruwvoer. Op een nabij-gelegen bedrijf worden de vleesschapen en droge ooien geweid. Het grasland bestaat hoofdzakelijk uit Tifton- en Arruana-grassen.

Weinig wol

De afgelopen vier jaar is de kwaliteit van de Dorper-schapen hier flink verbeterd door de invoer van rammen uit Brazilië. Ook zijn er embryo’s uit Zuid-Afrika ingeplant. Dat leverde aanvankelijk een bonte mengelmoes op, vooral door het gebruik van Santa Inez-moeders. Aangezien wol hier geen rol speelt, is dit haarloze ras met name gebruikt om dieren met zo min mogelijk wol of haar te fokken.

Schapenveiling

Op 28 mei is de eerste volwaardige productieveiling van schapen in Asunción, en daar wil ik zeker naartoe. Cabana Doña Ana zal er de hoofdrolspeler zijn. Ik vraag me af waar de Britse familie alle linten, onderscheidingen en trofeeën in de toekomst gaat opslaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.