Home

Achtergrond

Coutinho: Voor ons ook lastig te achterhalen wat er aan de hand is

Roel Couthino, directeur Centrum Infectieziektenbestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft de afgelopen dagen ook moeten zoeken naar de juiste informatie over de uitbraak van de Ehec-epidemie in Duitsland.

Hoe kijkt u vanuit uw expertise naar de aanpak in Duitsland?
“Wij hebben in Nederland zes jaar geleden het Centrum voor Infectieziektenbestrijding opgericht om bij dit soort uitbraken de bestrijding centraal de coördineren. Mijn indruk is dat het in Duitsland niet zo geregeld is, met veel verschillende deelstaten, die allemaal hun eigen verantwoordelijkheden hebben en dan ook nog een centrale overheid die een rol speelt. Voor ons was het ook bijzonder lastig te achterhalen wat er precies aan de hand was.”

Hoe kijkt u aan tegen het advies om geen tomaten, komkommers en sla te eten?
“Dat kan ik goed begrijpen. Zij hebben een case control studie gedaan, en daar komt uit naar voren dat de patiënten meer dan normaal van die levensmiddelen hebben gegeten. Als het was gegaan om een niet-ernstige ziekte, dan was daarover niets gezegd. Maar we hebben het hier over een zéér ernstige aandoening waardoor ziekenhuizen overbelast dreigden te raken. Ik kan me goed voorstellen dat je dan aanraadt om bepaalde producten niet meer te eten.”

Had u dat in een soortgelijke situatie in Nederland hetzelfde gedaan?
“Ik heb niet alle gegevens beschikbaar om daar antwoord op te geven. Maar als het gaat over zo’n ernstige aandoening, dan moet je daarover nadenken, ook al besef ik dat de economische schade groot is.”

Wat vindt u van de eerste berichtgevingen over de besmette komkommer?
“Daar kun je wel kritisch over zijn. Maar stel dat het wel de bacterie was geweest, en ze hadden het niet gemeld? Dan was het ook niet goed geweest.”

Denkt u dat de bron nog gevonden wordt?
“Het kan heel goed dat we hem niet meer vinden. Er is sprake van een besmette werknemer bij het kiemgroentenbedrijf. Maar wat zegt dat? Is zij ziek geworden door de kiemgroenten of heeft ze het ergens anders opgelopen? En wanneer was ze besmet? Die gegevens heb ik ook niet.”

Is er gevaar dat de bacterie zich in Nederland verder verspreid?
“De bacterie lijkt zich niet gemakkelijk van mens op mens te verspreiden., ook al leek dat aanvankelijk niet zo. Gezinsleden raken gemakkelijk besmet, maar buiten het gezin gebeurt dat niet snel. De patiënten weten welke hygiënemaatregelen ze moeten nemen, en de vier ernstige patiënten liggen geïsoleerd in het ziekenhuis. ”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.