Home

Achtergrond

Copa-Cogeca: tweede ronde steunmaatregelen Ehec

Brussel – Producentenorganisaties in de groente- en fruitsector in de EU moeten een sterkere positie krijgen.

Omdat de Ehec-crisis nog verre van voorbij is, verdient de sector bovendien een tweede ronde van steunmaatregelen. Dat zegt de belangenorganisatie voor agrariërs en coöperaties, Copa-Cogeca.

De Hongaarse landbouwminister Sándor Fazekas verklaarde eerder naar mogelijkheden tot versterking van producentenorganisaties te kijken. Hongarije is voorzitter van de Europese raad van ministers. De secretaris-generaal van Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, zei dat de sector behoefte heeft aan geld voor promotie van producten.

Extra steun is volgens Pesonen nodig omdat de Russen vanwege de crisis met de dodelijke Ehec-bacterie nu een certificeringssysteem eisen van EU-lidstaten. Dat betekent volgens Pesonen een ”scherpe toename van kosten.” Volgens Pesonen konden de producenten niks aan de crisis doen, en verdienen ze complete schadeloosstelling.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.