Home

Achtergrond 4 reacties

Buig bedreiging om in kans

Investeringen in milieu en dierenwelzijn kun je ook als een voordeel gebruiken.

Dat in 2013 een grote tweedeling ontstaat in Europa, is onvermijdelijk. Uit Duits onderzoek blijkt dat Zuid-Europese landen nog nauwelijks bezig zijn met de omschakeling naar groepshuisvesting. In Spanje zit slechts 10 procent van de dragende zeugen in de groep. De kans dat Europa’s grootste biggenproducent tot 2013 een inhaalslag gaat maken is nihil. In de omringende landen is het van hetzelfde laken een pak. In Frankrijk moet twee derde van de bedrijven nog aan de slag. Ook Italië heeft een grote achterstand op Nederland. In de Benelux voldoet circa 70 procent van de bedrijven.
Het is begrijpelijk dat de trage omschakeling veel weerstand oproept bij varkenshouders in Nederland. Investeringen in dierenwelzijn en milieu verhogen immers de kostprijs en verslechteren de concurrentiepositie. Veel kleinere bedrijven kunnen de investeringen in groepshuisvesting en luchtwasser niet behappen. Het gevolg is een grotere uitstroom. Varkenshouders die wél investeren, staan voor de grote uitdaging om de dure dierenwelzijns- en milieumaatregelen terug te verdienen. Tonnen investeren in iets waar geen directe meerprijs tegenover staat, dat doet pijn.
Je kunt er echter ook op een andere manier naar kijken. Een tomatenteler vertelde mij onlangs over de vrijwillige investeringen die hij deed om lichtvervuiling tegen te gaan. Ook op andere manieren probeerde hij de overlast voor omgeving en milieu te beperken. Deze tomatenteler krijgt evenmin een directe meerprijs voor zijn producten. Wat hij echter wél heeft is een goed verhaal. Dat verhaal over aandacht voor de omgeving en het milieu gebruikt hij om binnen te komen bij supermarkten. Zo werkt hij aan een continue afzet van kwaliteitsproducten waarbij niet alléén over de prijs wordt gepraat. Eenzelfde uitdaging wacht de varkenshouderij. Varkenshouders, voerfirma’s en vooral slachterijen moeten de nadelen van investeringen in dierenwelzijn en milieu ombuigen in een voordeel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  guillaume

  Zulke positieve berichten(vd.tomaten teler) hebben we nodig als primair varkens producent.Lukt het door onvoorziene omstandigheden niet(zie komkommers )Laat de BV gewoon 'knappen' en steek je de handen in de lucht.,of... een goedkoop Hypotheekje erbij en nog goedkoper personeel,wat is nou een miljoentje.De varkenssector gaat al verdacht veel op de Glastuinbouw lijken.Ook wordt hier door handel goed aan verdient.Hier hebben de banken in het verleden al veel ervaring in. (kleinjes saneren)Supermarkt dicteert en verdient(dus ook de banken)Voorsprong gedachte,werkt Positief in Nederland ,de "investerings norm" verleggen voor de primaire sector?RENDEMENTSVERSCHUIVING naar de grote periferie.
  Welnee "kop in het zand".Alleen voor de beste "managers" van de klas,Niet voor een Boer en tuinder met persoonlijke financieele aansprakelijkheid!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Een goed verhaal hebben is niet genoeg. Toen mijn vader begon was het verhaal een goed zakje voer...........maar van het voer kon niets worden verteld wat daar voor goeds in zat/zit, mijn vader hoefde dat zakje dan ook niet te hebben. Een verhaal dient ook te kunnen worden verkocht anders is het al snel over en uit. Zo is het ook met het verhaal van Guus, een verhaal waar de tegenwoordige manager allang moet hebben doorgevoerd, zo niet loop je achter de feiten aan tot dat de ander de stekker er uit trekt. Mijn investeringen in milieu en dierwelzijn is allang gedaan, maar resultaat zie ik nog te weinig terug in een meer ontvangst

 • no-profile-image

  Realist

  Dit is mooie praat maar je eet er helaas geen boterhan van. Het beste wordt nog over boord gegooit, nooit is het goed! Ze zijn alleen maar problemen aan het zoeken. oplossingen voor die zo genaamde verzonnen problemen zijn weer het grootste probleem. Want de oplossing is weer een probleem! Zo blijven er altijd problemen, problemen die er niet zijn en zijn dus niet oplosbaar en houd je altijd een probleem. Daar wordt je mismoedig van!

 • no-profile-image

  tijgertje

  Niets moet.
  Wij houden niet van dat woord als het over dierenwelzijn gaat.
  Het is primitief om dat woord in het bijgaande verhaal van de stelling te gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.