Home

Achtergrond

'Bewustwording drukt gebruik antibiotica'

Voormalig landbouwminister Gerda Verburg wilde het gebruik van antibiotica bij kalveren, varkens en pluimvee sterk verminderen. Daarvoor introduceerde zij het project ’Antibioticavrije ketens’. De vleeskuikensector doet ook mee aan het project door experimenten, die dit jaar zijn begonnen.

Een aantal deelnemers uit de pluimveesector zette in maart van 2010 zijn handtekening onder onder het project om te komen tot het terugdringen van het gebruik van antibiotica bij vleeskuikens. Zij gaan kijken of dat mogelijk is, zonder dat het inkomen van de vleeskuikenhouder en het dierenwelzijn eronder lijden. De deelnemers zijn: broederij Lagerweij in Lunteren, pluimveeslachterij GPS in Nunspeet, twee opfokkers van vleeskuikenouderdieren, vier vermeerderaars en acht vleeskuikenhouders en drie pluimveeartsen (Goossen van den Bosch, André Steentjes en Jeroen Leus). De laatstgenoemde geeft hieronder zijn visie op het terugdringen van het gebruik van antibiotica bij vleeskuikens.”

Hoe gaan de deelnemers aan het project het gebruik van antibiotica bij vleeskuikens terugdringen?
”Door het benoemen van problemen, waardoor het gebruik van antibiotica nodig is, proberen we dat terug te dringen. We gaan daarbij niet uit van symptoombestrijding, maar van een bewustwording van de oorzaak van de problemen.”

Welke factoren beïnvloeden het gebruik van antibiotica?
”Diverse factoren, zoals de kwaliteit van het drinkwater, voer, klimaat, hygiëne, de start van de eendagskuikens en het management, kunnen het gebruik van antibiotica beïnvloeden. Om dat te drukken, moet je die factoren in de hele keten onderzoeken. Soms hebben eendagskuikens al ziektes, waarvan de oorzaak bij de vleeskuikenouderdieren ligt. Zo moet de lichaamstemperatuur van eendagskuiken niet onder 40 graden Celsius komen. In de stal bij de vleeskuikenhouder is 34 graden Celsius het absolute minimum.
Een ander voorbeeld is voerwissels: Soms hebben vleeskuikenhouders problemen met natte mest bij hun dieren en geven standaard op dat moment antibiotica. Op zich hebben de dieren dan een darmontsteking dus kan een behandeling nodig zijn, maar als die vele koppels plaatsvindt, is het zinvol om met management en ondersteuning de verwachte ontsteking te voorkomen. Overleg met dierenarts en voerleverancier kan hierbij helpen. . In het algemeen geldt: als sommige zaken suboptimaal lopen, en dat gebeurd meerdere koppels per jaar, dan zullen wij dat toch moeten aanpakken.”

Is de doelstelling van een vermindering van het antibioticagebruik van 50 procent in 2013 ten opzichte van 2009 haalbaar
”Dat is goed haalbaar. De meeste bedrijven in het project realiseren dat nu al of zitten ertegen aan. Er zijn al koppels vleeskuikens, die helemaal geen antibiotica hebben gekregen.”

Is een volledig antibioticavrije productie mogelijk?
”Dat zal nog moeten blijken. Volgens waarnemingen van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie uit de Vleeskuikeninformatie-formulieren blijkt dat het antibioticagebruik daalt. Misschien kan dat wel met meer dan 50 procent dalen. Er is wel een onderscheid tussen antibiotica en andere diergeneesmiddelen. Het terugdringen van medicijngebruik is volledig gericht op antibiotica. Het gebruik van andere diergeneesmiddelen mag eventueel zelfs toenemen. Een vaccin is bijvoorbeeld geen antibioticum en ook een vitaminen- of sporenelementenpreparaat heeft niets met bacterieresistentie te maken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.