Home

Achtergrond

Asielzoekers helpen met oogst bloemkool

Bant – Medewerkers met veel verschillende nationaliteiten helpen groenteteler Bert de Feijter in Emmeloord in Flevoland met de oogst van bloemkolen.

Bant – Medewerkers met veel verschillende nationaliteiten helpen groenteteler Bert de Feijter in Emmeloord in Flevoland met de oogst van bloemkolen. De medewerkers zijn afkomstig uit Irak, Libië, Somalië en Frans-Guinea. De Feijter heeft 43 hectare, waar hij zo’n 850.000 bloemkolen van oogst.

Foto Alex de Haan

Nieuw Beerta – Akkerbouwer André Edens uit het Groningse Nieuw Beerta inspecteert de bloeiende mosterd. Edens teelt het zwarte mosterdzaad voor een mosterdmaker uit de regio. ”Ik heb contact met een imker hier in de buurt. Die kende weer de mosterdmaker. Die haalt normaal het mosterdzaad uit Canada. Het wordt ook wel geïmporteerd uit Hongarije of India. De mosterdmaker benaderde mij of ik het voor hem wilde telen. Zwarte mosterd wordt nauwelijks geteeld in Europa.”
Om het uit te proberen heeft de akkerbouwer 1 hectare zwarte mosterd gezaaid. ”Het lijkt wat betreft teelt op koolzaad en het oogst wat gemakkelijker dan gele mosterd. Maar voor de rest is er bijna niks bekend over de teelt.”
De mosterd wordt eind juli geoogst, zegt Edens. ”Voor zover bekend, tenminste. Dat is wel mooi voorafgaand aan de graanoogst.”

Foto Dennis Beek

In het centrum van Hamburg gaven boeren vandaag komkommers weg. Boeren willen zo de aandacht vestigen op de zeer slechte situatie waar ze zich op dit moment in bevinden. Duitsland heeft waarschuwingen over de consumptie van tomaten, komkommers en salades inmiddels ingetrokken.

Foto EPA

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.