Home

Achtergrond

Algerije-tender geeft poedermarkt zet

De internetveiling van het Nieuw-Zeelandse Fonterra heeft vaak ook grote invloed op de zuivelnoteringen in Europa.

Ditmaal is dat waarschijnlijk niet het geval. Veertien dagen geleden schoot de Fonterra-notering voor mageremelkpoeder omhoog, gisteren schoot hij weer omlaag. In Europa was de notering voor mageremelkpoeder de laatste weken ondertussen vrij stabiel, maar hij is nu stijgend. Hoe kan dat? Europese handelaren noemen de Fonterra-notering voor mageremelkpoeder momenteel niet representatief, want die zit op een veel te hoog prijsniveau, menen ze. Bovendien vertegenwoordigt die een klein aanbod en kent ze slechts enkele kopers. Dan krijg je snel heftige uitslagen. De Fonterra-veiling is vooral een vollemelkpoederveiling. De Europese melkpoedermarkt is daarentegen groot, met veel aanbieders en kopers en zit qua prijzen dichter bij de echte markt.

Door een nieuwe Algerije-tender, die zondag sluit, lopen de prijzen de laatste week weer op, tot rond de 2.500 euro per ton. Naar verwachting heeft Algerije veel poeder nodig voor later dit jaar, reden waarom handelaren nu hun positie indekken. Ook de notering voor vollemelkpoeder trekt weer aan.

Kaas blijft onder druk staan, ook al matigen fabrikanten hun productie. Boter en room blijven goed gevraagd en zijn stevig prijshoudend.

Bij de overige vloeibare producten staat de prijs voor melkconcentraat onder druk. Dit product is momenteel zo goedkoop dat het goed loont om die te verpoederen. De spotmarkt voor rauwe melk is met zo’n 36 cent per kilo nog altijd vrij vast, maar dreigt bij een verder onder druk staande kaasmarkt wel te gaan zakken in de komende weken. Het aanbod van spotmelk stijgt.

Prognose: hogere poederprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.