Home

Achtergrond

Aangifte tegen illegale actie op varkensbedrijven

Beerta – Varkenshouders doen aangifte tegen anonieme actievoerders die zich illegaal toegang tot hun bedrijven hebben verschaft. De actiegroep Ongehoord publiceerde vandaag filmbeelden en foto’s van heimelijke bedrijfsbezoeken van 26 varkensbedrijven in Nederland.

Op de gepubliceerde film- en fotobeelden zijn varkens te zien met verwondingen, dode biggen in en buiten de hokken, dieren met stereotiep gedrag, verpakkingen van diergeneesmiddelen en varkensprikkers.

De actiegroep wil met de publicatie steun krijgen in het verzet tegen de veehouderij. Woordvoerder Johan Boonstra zegt dat de onderzoeksgroep zich nu gericht heeft op de varkenshouderij, maar sluit niet uit dat ook andere sectoren bezoek krijgen.

Voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep Varkenshouderij voelt zich in haar privacy aangetast. ”Iedereen kan hier komen kijken in alle hoeken van het bedrijf. Ik laat iedereen binnen, ook actievoerders, maar wel via de voordeur.”

Ten Have doet net als Jaco Geurts van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders aangifte van het illegaal betreden van het bedrijf.

Niet elk bedrijf zal dat doen. Biologisch varkenshouder Jansen in Aalten zegt dat de getoonde beelden niet afwijken van wat het bedrijf zelf toont op het internet. ”Alleen zijn deze beelden ’s nachts gemaakt”, aldus Dinie Jansen. ”Ik denk niet dat wij aangifte doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.