Home

Achtergrond

Zoet water voor Zeeuwse boeren

Wilhelminadorp – Normaal rijden ze mest naar Zeeland, nu brengen tankwagens van Vakutrans uit Helvoirt zoet water naar Zeeuwse akkerbouwers.

Wilhelminadorp – Normaal rijden ze mest naar Zeeland, nu brengen tankwagens van Vakutrans uit Helvoirt zoet water naar Zeeuwse akkerbouwers. ”We rijden 24 uur per dag met meerdere wagens”, zegt directeur Coen van Kuijk van het transport- en loonbedrijf. Het bedrijf transporteert als sinds woensdag water naar akkerbouwers. In Zeeland is het neerslagtekort op sommige plaatsen inmiddels opgelopen naar 100 tot 120 millimeter. Gewassen snakken naar water en net gezaaide gewassen hebben vocht nodig om te ontkiemen.
Foto Anton Dingemanse

Weurt – De eerste snede van twaalf melkveehouders in het Gelderse Weurt krijgt de bestemming destructor. De weilanden zijn besmet met dioxine tijdens de grote brand bij het metaalbedrijf Van de Bilt op 29 oktober 2010. De gemeente heeft 33.000 euro uitgetrokken om de getroffen eigenaren te vergoeden. In totaal worden twaalf inwoners schadeloos gesteld. Het gaat om 17 hectare grasland dat moet worden gesaneerd door de eerste snee af te voeren. De schadevergoeding is gebaseerd op richtlijnen van LTO Nederland.
Foto Vidiphoto

’t Goy – Medewerker Kees Floor van loonbedrijf Kemp Schalkwijk maakt de afrastering in orde van een schapenweide in ’t Goy, onder Houten in Utrecht. Op het land stonden enkele jaren geleden bomen, die nu zijn gekapt. Sindsdien heeft het gras de stobben overgroeid, maar het is dus geen grasland dat geschikt is om te gaan maaien. Als schapenweide is het echter prima te gebruiken. De afrastering moest worden hersteld omdat het perceel is aangepast door de aanleg van een nieuwe uitrit.
Foto William Hoogteyling

Nieuwe Pekela – Loonwerker De Vaat uit Emmeloord zaait Parijse wortelen op een 6 hectare tellend perceel van akkerbouwer Jaap Lingbeek. Bij het zaaien wordt gebruik gemaakt van precisie-apparatuur. De wortelen worden geteeld voor het bedrijf Primofin, dat Parijse wortelen op contract laat telen door gecertificeerde bedrijven. Na het zaaien wordt het gewas voorzien van een dun laagje papierpulp, om verstuiven en uitdroging te voorkomen. De Veenkoloniale grond (zand en veen) is geschikt voor de wortelteelt.
Foto Koos van der SpekLienden – Hardfruitteler Bart Verwoert uit het Betuwse Ochten werd er wel een beetje chagrijnig van. Maar na viereneenhalf jaar wachten op een vergunning, kon de bouw van zijn nieuwe bedrijfspand begin dit jaar eindelijk beginnen. Dat betekent een einde aan het schipperen met gescheiden locaties voor de opslag en koeling van zijn fruit. Het nieuwe pand staat in het nabijgelegen Lienden en grenst aan diverse fruitpercelen. Bouwvakkers, onder wie de metende timmerman, zijn er volop bezig en als alles volgens planning verloopt, kan de opslag-, koel- en sorteerruimte nog voor het nieuwe seizoen in gebruik genomen worden. De nieuwe loods biedt ruimte voor de opslag van 900 ton hardfruit en 60 tot 70 ton bessen.
Foto William Hoogteyling

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.