Home

Achtergrond

Weer geld voor groei

2010 gaat de boeken in als een prima akkerbouwjaar. De akkerbouw investeert.

De notering voor fritesgeschikte aardappelen, levering april 2012, stond op de Eurex-termijnmarkt in Frankfurt eind vorige week op €17 à €18 en stijgt. Als het gaat om aardappelen, heten droge jaren per saldo goede jaren te zijn. Betere prijzen compenseren in de regel de lagere opbrengst. Over suikerbieten komt het bericht binnen dat die zelden zo vroeg het veld dicht hebben. Met hun diepe beworteling – de structuur van kleigronden is boven verwachting goed – hebben ze niet direct last van de droogte. Zo ligt er een basis voor veel suikerbieten, terwijl de prijsvooruitzichten ook nog niet verkeerd zijn.
Het is al met al niet vreemd dat de stemming onder akkerbouwers opgewekt is. Al helemaal niet nu duidelijk wordt dat oogstjaar 2010 de boeken ingaat als een prima akkerbouwjaar. Voor het eerst in 15 jaar overtreffen in de akkerbouw de opbrengsten de kosten. Lees goed: eindelijk meer opbrengsten dan kosten.
15 jaar lang heeft de akkerbouwer volgens het LEI ingeleverd op een marktconforme beloning van zijn eigen arbeid en vermogen. Nu dus niet meer. Als je daarbij terugdenkt aan de voorspelling van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), dat het prijsniveau voor landbouwproducten de komende tien jaar wereldwijd boven dat van de afgelopen tien jaar zal liggen, dan is het niet zo gek dat de Nederlandse akkerbouwer nu eerder de neiging heeft de revenuen van 2010 te investeren in groei, dan dat hij geld opzij zet voor mindere tijden; daarmee vaak adviezen van bankmensen en accountants negerend. Geeft ook niets; de adviseur adviseert, de boer beslist. Waarbij hij dan moet beseffen dat er meer is dan grond kopen. Er is ook nog het slagvaardige machinepark om alles binnen te krijgen. Of de regeninstallatie; het argument van tien jaar geleden om er niet in te investeren is aan herziening toe.
Het feit dat de kost voor de baat gaat, is nu eens geen belemmering.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.