Home

Achtergrond

Week 18: tegenvallende tendensen eiermarkt

De markt van eieren laat ook deze weekt tegenvallende tendensen zien. De vraag zou zeker niet omvangrijk zijn en dat zou vooral voor Duitse afnemers gelden. Dit wordt vooral veroorzaakt door een tegenvallende consumptie bij onze oosterburen, als gevolg van de lopende vakanties aldaar.

Het aanbod van eieren blijft naast de tegenvallende vraag de grootste boosdoener, waarbij echter wel werd opgemerkt, dat het aanbod van de kleine S eieren nu wel wat minder wordt. Dit zou dus op wat lagere opzetten van jonge hennen duiden en wellicht dat dit er in de komende periode toe zal leiden, dat de negatieve spiraal naar meer positieve tendensen omgebogen kan worden.

Daarnaast verwachten een aantal pakstations dat er de komende periode omvangrijke ruimingen van oude kippen zullen plaatsvinden en dat zal bij een gematigde opzet van jonge hennen eveneens tot een lager aanbod leiden. Deze ruimingen zullen overigens wel over een langere periode uitgesmeerd moeten worden, want de capaciteit van de slachterijen zou al behoorlijk benut worden.

De eiproducten industie voorziet vermoedelijk ook dat het dal in de prijzen zo langzaam aan bereikt is, want men is duidelijk in de markt voor het afsluiten van lange termijn contracten op het huidige prijsniveau.

De vraag naar eieren vanuit derde landen is zondermeer goed en alhoewel deze landen de hoofdprijs zeker niet betalen, helpt het wel om wat ruimte in het lopende aanbod te scheppen.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.