Home

Achtergrond

Week 18: kuikenvleesmarkt tamelijk positief

De situatie op de markt van kuikenvlees blijft, met weliswaar een enkel minpuntje, toch tamelijk positief van toon. De vraag naar vers pluimveevlees van de Nederlandse retailers is zondermeer dik in orde en dat zou dus op een redelijk tot goed consumptieniveau duiden.

Slachterijen en handelaren bevestigen dat ook en dat zal de komende dagen zeker niet minder worden gezien de weersverwachtingen richting het komende weekeinde. Dit in het achterhoofd houdende en gezien de reclameacties die veel retailers met kip houden kan het bijna niet anders, dan dat veel consumenten de barbecue weer te voorschijn zullen halen. Daarnaast is vraag naar vers product vanuit de ons omringende landen ook zeker niet slecht, dus tot zover is er geen vuiltje aan de lucht.

Het enige minpuntje vormt het aanbod, want dat is de laatste tijd toch weer wat verder opgelopen. Vanwege de Koninginnedag toen veel slachterijen dicht waren is het aanbod daarna kortstondig wat opgelopen en daarnaast was ook de opzet van jonge kuikens, vanaf medio maart, zeker niet aan de lage kant.

Een andere factor die een behoorlijke invloed op het aanbod heeft, is de onrustige politieke situatie in Libië. Nederland exporteert normaliter grote hoeveelheden broedeieren naar dit land en volgens een aantal slachterijen zijn veel van deze eieren, vanwege de situatie in dat land, uiteindelijk als kuikenvlees op de Europese landen en dus ook de Nederlandse markt aangeboden. Dit heeft toch meer gevolgen voor het aanbod gehad, dan aanvankelijk voorzien.

Ook de redelijk zomerse weersomstandigheden dragen bij aan een verder oplopend aanbod. Normaliter ziet men juist bij warme weersomstandigheden dat de kuikens wat in gewicht afnemen, doordat de dieren meer drinken dan eten, maar daar is en was het blijkbaar nog niet warm genoeg voor, want de kuikens groeien op dit moment als kool.

Overigens leidt het wat toenemende aanbod nog niet tot echt grote problemen, omdat de vraag dus nog steeds op een hoog peil ligt. Het enige wat wel merkbaar is, is dat de stijgende prijstendensen die de laatste tijd zichtbaar waren, nu wat afvlakken of stabiliseren.

Dit is ook terug te vinden in de noteringen van de levendprijzen voor deze week. De gemiddelde prijs van lichte en zware “vrije” kuikens daalde met € 0,03 en noteerde gemiddeld € 0,95/kg. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week handhaafde zich op € 0,815/kg.

Hoewel er dus wel wat deukjes in het tot nu toe positieve marktbeeld zichtbaar zijn, zouden de positieve tendensen op de markt van kuikenvlees volgens slachterijen en handelaren zeker de boventoon voeren.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.