Home

Achtergrond 599 x bekeken

Wat is Ehec?

Honderden mensen in vooral Noord-Duitsland zijn ziek geworden van de Ehec-bacterie, een variant van de E.coli-bacterie. Wat is precies het ziektebeeld en wat zijn de risico’s nu er al zeven doden zijn gevallen? Onderstaande informatie is gebaseerd op gegevens van het RIVM.

Ehec is variant van E.coli
De Ehec-bacterie behoort tot de zogenaamde shigatoxineproducerende E. coli (STEC). De giftige stoffen die deze bacterie produceert beschadigen het slijmvlies van de dikke darm. Als ze in de bloedbaan worden opgenomen, kunnen ook andere organen worden aangetast, bijvoorbeeld de nieren.

Ehec-epidemie niet zeldzaam
In het buitenland doen zich sinds medio jaren 90 regelmatig grote epidemieën voor van E.coli, ook van de Ehec-variant. In Nederland deed de eerst ontdekte landelijke epidemie zich voor in het najaar van 2005. De belangrijkste taak van de GGD is om eventuele patronen bijtijds op het spoor te komen. Door snelle bronopsporing kan mogelijk een grote epidemie worden voorkomen.

Bacterie komt uit mest
Ehec is altijd afkomstig uit mest van vee. De bacterie kan via de mest in rauw vlees terechtkomen, in ongepasteuriseerde melk of andere zuivelproducten, op groenten die op de een of andere manier met mest in aanraking zijn gekomen, en in oppervlaktewater. De meeste infecties die we in het verleden hebben gezien komen door rauw of onvoldoende verhit rundvlees, zoals gehakt, hamburgers en filet americain. Maar er is ook een kleine kans dat je het kunt oplopen na een bezoek aan de kinderboerderij. Mensen die met Ehec besmet zijn kunnen ook andere mensen besmetten, via de ontlasting.

Ziekteverloop wisselend
Een infectie met Ehec kan asymptomatisch verlopen, zich beperken tot milde diarree of bloederige diarree veroorzaken (hemorragische colitis). Dat wordt gekarakteriseerd door het plotselinge optreden van heftige buikkrampen, soms met braken, veelal zonder koorts. Na 24 uur volgt een aanvankelijk waterige diarree die na 1 tot 3 dagen bloederig wordt. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over. Bij 2 tot 7 procent van de besmette mensen kan binnen twee weken tijd na de ontsteking door de bacterie een complicatie ontstaan aan de nieren, het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Kinderen jongeren dan 5 jaar hebben een iets hogere kans op HUS. Een beperkt deel van deze patiënten overlijdt. De meeste herstellen.

Besmetting voorkomen met extra maatregelen
Bekende hygiënemaatregelen kunnen besmetting voorkomen. Dus vlees goed verhitten, keukenspullen die in aanraking zijn geweest met rauw vlees meteen goed afwassen en kruisbesmetting voorkomen. Rauwe groente moeten altijd goed gewassen worden. Ook snijplanken na het bereiden van vlees en groenten goed afwassen. Vaatdoeken en handdoeken vaak vervangen en zorgen dat alle gezinsleden goed hun handen wassen, ook bijvoorbeeld na een bezoek aan de kinderboerderij. De persoonlijke hygiëne bij het toiletbezoek is natuurlijk ook heel belangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.