Home

Achtergrond

Vroege aardappelen vroeg gerooid

Sint Annaland – De Zeeuwse gebroeders Gunter rooien vroeg primeuraardappelen.

Sint Annaland – De Zeeuwse gebroeders Gunter rooien vroeg primeuraardappelen. ”Zeker tien dagen eerder dan normaal”, vertelt Henk Gunter (midden). Hoewel de kostprijs door het beregenen is verhoogd, klaagt hij niet. ”We krijgen een euro per kilo, dus dat verdienen we wel terug.” De aardappelen zijn 22 februari gepoot en eind april ging het eerste plastic eraf. Daarna zijn ze vijf keer beregend. Hierdoor groeiden ze goed en zijn ze makkelijker te rooien, in dit geval met een zelfrijdende rooimachine. Gunter teelt de rassen Doré en Frieslander, die respectievelijk 15 en 18 tot 19 ton per hectare leveren. ”Dat is voor deze tijd van het jaar goed.” De teelt onder plastic leidt bij Gunter tot een voorsprong van drie weken ten opzichte van de koude grond. ”Zo sluiten ze mooi op elkaar aan.”
Foto Anton Dingemanse

Venlo – De Duitse landbouwminister Ilse Aigner brengt samen met staatssecretaris van landbouw Henk Bleker (links) een bezoek aan het Floriade-terrein in Venlo. Aigner sprak tijdens haar bezoek aan Nederland met Bleker over de toekomst van het Europese landbouwbeleid. Daarnaast stapten de bewindslieden als één van de eersten in een gondel om het terrein van de Floriade 2012 in Venlo te bekijken. De wereldtuinbouwexpo wordt volgend jaar van april tot oktober gehouden.
Foto Lé Giesen

Akkrum – Melkveehouder Steven Zwaagstra haalde eind vorige week nog net voor de regen uit een flinke hoeveelheid gras in de kuil. De straffe wind zorgde wel voor enige problemen. De hele familie moest er aan te pas komen om het plastic in bedwang te houden dat over de kuil moest. Moeder Hennie Zwaagstra met zoontje Hedzer (op arm), dochter Fardau (rechts op kuil) en buurjongen Jesse moeten op het kleed staan, terwijl de mannen hard door moesten werken om het kleed goed vast te leggen.
Foto Alex de Haan

Enkhuizen – De aanvoer van Spaanse ijsbergsla zit de prijsvorming van de vroege Nederlandse oogst nog in de weg. ”De oogst loopt door het mooie weer een week voor”, weet Paul Huijs, teeltadviseur bij Enza Zaden. ”Er is ontzettend veel beregend dit voorjaar. De meeste teeltgebieden hebben de afgelopen zes weken nauwelijks regen gehad. Desondanks is de kwaliteit van het product prima.” Vandaag werd ijsbergsla geoogst in het Noord-Hollandse Heiloo.
Foto Wick Natzijl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.