Home

Achtergrond

Verkoop room nog steeds op hoog niveau

Room is nog steeds een belangrijke aanjager van de zuivelmarkt. De vraag is groot terwijl het aanbod beperkt is.

De melkproductie gaat naar beneden. De piek in aanvoer lijkt achter de rug. Er is meer melk dan vorig jaar maar dat lijkt niet veel invloed te hebben op de prijzen. De vetgehaltes in de melk laten een daling zien mede veroorzaakt door het droge weer. Het warme weer heeft naast invloed op het melkveerantsoen ook gezorgd voor een goede ijsverkoop. Dat zorgt voor een goede vraag naar room van de ijsfabrikanten.

Duidelijk is dat de zuivelexport naar zowel Rusland als China wat minder loopt. Sinds oktober gaat er al minder kaas gegaan naar Rusland. China lijkt wat voorraad te hebben opgebouwd en lijkt wat minder te importeren. Toch blijkt de vraag uit voornamelijk andere Aziatische landen voldoende om de prijzen in de benen te houden. Gedacht moet worden aan landen als Thailand, Vietnam en Indonesië. Daarbij is de verhouding Euro Dollar ten gunste van de Europese exporteurs verbeterd. Opvallend is dat de melkpoederprijzen zich de laatste tijd binnen een wijde bandbreedte bewegen. Gemiddeld genomen blijven de prijzen echter op niveau.

De melkprijs op de spotmarkt laat een stijgende lijn zien en noteert met 33 cent 2 cent hoger dan vorige week. Het sentiment op de zuivelmarkt is nog steeds positief en de verwachting is dat dit niet op de korte termijn gaat veranderen. De vraag blijft goed terwijl het aanbod beperkt is. Ook een goede tweede helft van het productieseizoen in Nieuw-Zeeland lijkt daar geen verandering in te gaan brengen. Vooral een beperkte productiegroei in de Verenigde Staten werkt in het voordeel van de Europeanen.

Prognose: stabiele markt

Of registreer je om te kunnen reageren.