Home

Achtergrond

Veel vorstschade in Veenkoloniën

Assen – Veenkoloniale akkerbouwers hebben door de vorst een zwarte nacht achter de rug, volgens Roelof Naber van DLV Plant.

Assen – Veenkoloniale akkerbouwers hebben door de vorst een zwarte nacht achter de rug, volgens Roelof Naber van DLV Plant. Hij schat dat 90 procent van de aardappelplanten is afgevroren. Percelen zijn nagenoeg kaal. Ook bieten kregen het zwaar te verduren.
Foto RBTinallingen – Jaap van Dijk uit het Groningse Tinallingen pompt water op zijn grasland om de weidevogels te helpen. Door de droogte is de grond harder dan normaal en kunnen de weidevogels moeilijker voedsel vinden. Op verzoek van de provincie Groningen zetten boeren delen van het land onder water waardoor de vogels weer makkelijker bij het voedsel kunnen. Van Dijk is een echte vogelliefhebber. Op het moment broeden acht gruttopaartjes op zijn perceel.
Foto Harry TielmanHerwijnen – Loonbedrijf De Fockert in het Gelderse Herwijnen is druk in de weer om gras in te kuilen. Op het eerste gezicht lijkt er niet heel veel gras op het land te zitten, maar bij het binnenhalen blijkt vaak dat de hoeveelheden ondanks de droogte toch niet tegenvallen. Het gras is dan niet zo lang, maar het zit er redelijk ’dik’ op. De Fockert is vorige week rustig aan begonnen met inkuilen, maar deze week is het volop doorwerken. Voor het werk op het maisland, is het wachten op regen. Nu is de grond te droog en te hard om te bewerken.
Foto Adrie van Kuilenburg

Een biologische luchtwasser wordt geplaatst in de nok van een varkensstal in Lemelerveld.
Foto Jan Willem Schouten

Teeltbegeleider Christiaan Bleker controleert doperwtenzaai op een perceel in het Flevolandse Zeewolde.
Foto Axipress

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.