Home

Achtergrond 8 reacties

Totale misoogst

Vorstschade verrast veel Hongaarse telers. Fruit wordt dit jaar duur.

In mijn vorige weblog schreef ik letterlijk: 'Nachtvorst en te natte omstandigheden hebben we helaas niet in de hand, dus daar kunnen we alleen het beste van hopen'. Foute boel dus. In de eerste week van mei is Hongarije opgeschrikt door enkele nachten vorst. De kersen waren juist uit de bloei en begonnen de kleine kersenvruchten te vormen. De appels stonden volop in de bloesem. Dat is nu foetsie, kapot. Een bevriende fruitteler uit het dorp stond met tranen in de ogen z’n verhaal te doen. Al zijn kersen, appels en z’n nieuwste tak van sport - 5 hectare vollegrondsaardbeien - zijn verloren.

Dramatische gevolgen

De vorst heeft dramatische gevolgen gehad: 80 tot 90 procent van de vruchten is zwart en kapot gevroren. In Oost-Hongarije is 40.000 hectare appels bevroren en daarmee als verloren te beschouwen. Dit heeft grote gevolgen voor de prijsvorming van fruit deze zomer. Zeker omdat in Polen, kersenland nummer één, ook nachtvorst is geweest.
De temperatuur was met min 2 graden op zich niet zo heel laag en iedereen was dus onaangenaam verrast door het negatieve effect op de kersen. Daarom waren de meeste telers te laat om iets te ondernemen, en reageerden pas in de tweede of derde nacht. Blijkbaar was de combinatie met lage relatieve luchtvochtigheid de oorzaak voor de enorme schade.

Te laat gereageerd

Vele fruittelers waren dus te laat om te kunnen reageren. Daar komt bij dat de meeste fruitvelden zo groot zijn dat telers geen beregeningstechnieken toepassen. Veelal proberen ze stro of snoeihout te verbranden om zo de vorstschade te beperken. Nu gebeurde dat pas in de tweede nacht met vorst. Diverse telers hadden strobalen tussen de rijen fruitbomen gelegd en die ’s nachts in de fik gestoken.

Afgedankte autobanden

Stro hadden wij echter niet voorhanden, dat is bovendien met €25 à €30 per ton niet echt goedkoop. Een van onze Roemeense werknemers wist uit ervaring dat autobanden langer branden en ook intenser warmte afgeven. Het leek me een goed idee. In een grotere stad in de omgeving wisten we een stortplaats van banden. Eenvoudig wist mijn vrouw de eigenaar ervan te overtuigen afgedankte autobanden voor niks mee te geven.
De banden hebben we verdeeld tussen de rijen met kersen waar de vorstschade van de eerste nacht blijkbaar was meegevallen. In de nacht rond 1.30 uur startten we met het in brand steken. Dat moest ‘op tijd’ gebeuren, want wachten tot de temperatuur dicht bij het nulpunt zou komen, gaf te weinig tijd om honderden autobanden aan te steken. Het lijkt positief gewerkt te hebben, want de rijen zijn die tweede nacht redelijk goed uit de nachtvorst gekomen.

Prijs twee keer hoger dan vorig jaar

Toch is dit alles is een enorme domper, niet alleen voor ons, maar voor vele fruittelers in Hongarije. De oogst zal met 10 tot 20 procent van vorig jaar niet overhouden. Naar verwachting is de prijs per kilo twee tot drie keer hoger dan vorig jaar. Dat kan de schade nog enigszins beperken, want anders is de ramp voor velen niet te overzien. Ook voor ons niet.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bezorgd

  Autobanden verbranden, is dat niet een enorme milieuvervuiling.
  In Nederland moet je goed betalen als je van de banden afwilt

 • no-profile-image

  Fruit

  Dioxine kersen van Scholten, goede marketing.

 • no-profile-image

  houd die troep

  lekkere donkere kersen.......

 • no-profile-image

  Ley Breukers

  Lekker makkelijk om zo vanuit je bureaustoel je kritiek te spuien op iemand die er alles aan doet om zijn oogst(en inkomsten) te redden. Ik kan me voorstellen dat je op zo'n kritisch moment niet de mogelijkheid en zeker niet de tijd hebt om alles tegen elkaar af te wegen.Oogst of geen oogst.Bovendien praten we over vruchten in het knopstadium. Fruit en druiven, en groenten geteeld jaarrond in een dicht bevolkt(industrie)gebied wordt toch ook normaal geconsumeerd!

 • no-profile-image

  pietje

  Het heeft niks met bureaustoelen te maken. Het artikeltje maakt maar weer eens duidelijk dat we in een Europa leven, voor een markt produceren en dat er blijkbaar op zijn zachtst gezegd een nogal uiteenlopende wet- en regelgeving is. Beetje flauw om te linken naar het feit dat we ook consumeren uit dichtbevolkte industriegebieden. Er is echt een wereld van verschil tussen de verschillende wetgevingen en dat uit zich in een ongelijke concurrentiepositie. Het gaat veel verder dan autobanden branden.

 • no-profile-image

  Ley Breukers

  Het verschil in wetgeving en ongelijke concurentiepositie is mij wel degelijk bekend We hebben een bedrijf in Nederland en midden europa. ik vind de reacties op de blog enigszins overdreven. Ik denk dat er wereldwijd gezien veel meer aangerommeld wordt,maar wat niet weet wat niet deert.

 • no-profile-image

  pietje

  'Wat niet weet, wat niet deert'. Fijn, daar moeten we het in Nederland maar mee doen. Hier kunnen we die mentaliteit gewoonweg niet hebben, omdat we werkelijk gevangen zitten in strenge wet- en regelgeving met adequate strenge handhaving. Dat holt onze concurrentiepositie uit en dat frustreert dus. Wat mij betreft komen toestanden in het buitenland onder jouw mom uitgebreid in het nieuws. Ik vind het een verrotte mentaliteit, die hard moet worden aangepakt. Punt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Amai die pattaten Hongarije met 522 nieuwe wetten is gewoon GAME OVER ga maar eens varkens telen mee mais van 270 euro(71000ft) per ton plus afa . En volgens mij gaat hij naar de 300 euro want er word gehamsterd achter mais , kan niet snel gnoeg gaan men Manitou moest deze avond mee verhuizen van schuur tot schuur de buurt rond en morgen gaat dit ook door.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.