Home

Achtergrond

’Telersprijs CNC omhoog door beter resultaat Lutèce’

Coöperatie CNC ziet een verbetering in de markt voor conservenchampignons, deels door een zwakkere euro, maar ook door structurele oorzaken, zegt voorzitter Frans Brienen. Met de kentering kan CNC de kostenstijgingen bij grondstoffen compenseren.

Met de kentering kan CNC de kostenstijgingen bij grondstoffen compenseren.

Waar komt het herstel in de champignonvraag en productie vandaan?
”Poolse leveranciers hebben meer afgezet naar Rusland. De Europese productie van champignons is gestegen, daar heeft ons grondstoffenbedrijf van geprofiteerd via de export van compost. Ook de Nederlandse teelt kon groeien door tegenvallende productie op Poolse bedrijven.”

Wat betekent dat voor uw conservendochter Lutèce?
”Vorig jaar had Lutèce een onderbezetting om voorraden weg te werken. Dat is nu gebeurd. We kunnen de onderbezetting afbouwen doordat de vraag uit Oost-Europa toeneemt.”

Hoe sterk is het marktherstel dat u signaleert?
”Het herstel dat wij verwachten, is een voorzichtige en niet van het type dat we kunnen uitbreiden in Nederland. We verwachten binnenkort tot een hogere telersprijs te komen. Lutèce zal naar verwachting een kleinere voorraad hebben. Door het wegwerken van de onderbezetting zal de kostprijs dalen. Dat voordeel kunnen we doorsluizen naar telers.”

U kondigt ook een einde van de productiebeperking af?
”In 2009 en 2010 hebben telers minder geproduceerd. We verwachten dat teeltbedrijven nu weer nagenoeg volledig kunnen produceren.”

De retailprijs zakte 3,9 procent. Prijsdruk dus ook aan die kant?
”Dat was het gevolg van de hogere voorraden. Eigenlijk is dat nog meegevallen. De prijsontwikkeling is beheerst gebleven.”

U had in 2010 te maken met juridische procedures, dat droeg bij aan het verdampen van de winst. Wat voor procedures waren dat?
”Dat had te maken met de aanvoer van paardenmest. Een aantal leveranciers van paardenmest is weggevallen. We moeten dat nu van verder aanvoeren, wat tot hogere kosten leidt.”

Zie ook: CNC: champignonmarkt herstelt

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.