Home

Achtergrond

Schuldpositie JBS afgestraft op beurs, onzekerheid blijft

Angst voor een failliet van Portugal en Griekenland drukt de stemming op de beurzen. Zelfs als Griekenland staatseigendommen wil verkopen, wie wil die?

De onzekerheid leidde ook tot een inmiddels weer gekeerde daling van de prijzen voor grondstoffen, van aardolie tot granen. Vrijwel alle bedrijven op de AgD-index verloren de laatste handelsdagen terrein. Onzekerheid op de grondstoffenmarkt lijkt het koersverloop voorlopig erg grillig te maken.

Het aandeel JBS blijft onder druk staan. De Amerikaanse bv van de Braziliaanse vleesproducent probeerde deze week in twee tranches geld op te halen op de beurs. De eerste uitgifte van obligaties (looptijd 10 jaar) leverde 650 miljoen dollar op. De tweede tranche is echter ”vanwege marktomstandigheden” geschorst. Blijkbaar hebben investeerders weinig vertrouwen in het bedrijf.
Ze willen geen geld steken in het bedrijf of vinden de rente (7,25 procent) te laag gezien het risicoprofiel.

JBS is tegelijk in Brazilië bezig bij een consortium aan banken een lening van 800 miljoen dollar aan te vragen. De schuld zou in 5 jaar worden ingelost. Volgens Braziliaanse media wil JBS de rente die het moet betalen beperken tot 4,5 procent. Het bedrijf claimt dat de lening onderdeel is van een nieuwe structurering van de schuld, maar analisten twijfelen of het grote aantal overnames de laatste jaren (vooral Swift en Pilgrim’s Pride) JBS niet langzaam op gaan breken.

Het aandeel JBS heeft op de Bovespa-beurs op jaarbasis zo’n 25 procent ingeleverd, terwijl de Bovespa gemiddeld 7 procent is gestegen in dezelfde periode. Voor vleesbedrijven zoals ook Tyson Foods en Smithfield Foods, speelt de komende weken ook de droogte in belangrijke graanregio’s in Europa en elders een rol. Droogte leidt tot onzekerheid en voerkosten zijn belangrijk voor de kostprijs van vleesproducenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.