Home

Achtergrond

Ruwvoer goed gevraagd maar matig beschikbaar

De vraag naar vochtige krachtvoeders voor de melkveehouderij is stevig, zolang voldoende regenval uitblijft.

Er is al ingeteerd op voorraden, die toch al niet riant waren. Een probleem is wel dat er niet veel van alle producten beschikbaar is. De prijs van ingekuilde snijmais loopt daardoor op in de richting van 60 euro per ton. Bierbostel is een voor deze tijd van het jaar eigenlijk te prijzig product. Ondanks een stevig brouwvolume, er wordt immers geproduceerd voor het drukke zomerseizoen, is er geen probleem om van deze reststroom af te komen. Het wordt goed opgenomen door de veehouderij.

Restproducten uit de aardappelindustrie zijn momenteel beperkt leverbaar. Dat geldt voor zowel stoomschillen als voor aardappelsnippers. Aardappelsnippers worden minder aangevoerd doordat de industrie waar ze vandaan komen andere producten gaat draaien. Ze kosten nu 40 tot 45 euro per ton afhankelijk van de kwaliteit. Bij te hoog prijsniveau stoppen melkveehouders met het voeren van snippers. De leverancier hoeft dan ook geen nee te verkopen.

De kwaliteit van de eerste snede gras is van dien aard dat er aanvulling met structuur in het rantsoen gewenst is. Ook stro en hooi worden daarom meer gevraagd. Tarwestro is redelijk beschikbaar, hooisoorten zijn beperkt tot zeer beperkt te krijgen.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.