Home

Achtergrond

Rusland wil weer grote rol in wereldmarkt tarwe

Rusland is in tien jaar een grote rol gaan spelen in de wereldmarkt voor tarwe. Zo groot zelfs dat het Amerikaanse ministerie van landbouw in juni 2010 in een rapport schreef dat Rusland in 2019 de VS voorbij is gestreefd als grootste speler op de wereldtarwemarkt.

Die markt wordt sinds 1945 volledig beheerst door de VS. In seizoen 2009/2010 was Rusland al de vierde tarwe-exporteur ter wereld geworden; na de VS, de EU en Canada, maar wel vóór Australië.

Maar droogte gooide vorig jaar roet in het eten. Er werd slechts 61 miljoen ton graan geoogst. In 2009 oogstte Rusland 97 miljoen ton graan en in 2008 nog een record van 108 miljoen ton. Tijdens de oogst is nog 4 miljoen ton tarwe geëxporteerd, maar op 15 augustus verbood Rusland de export van alle graan om verdere prijsstijgingen te voorkomen.

De prognoses voor de oogst van dit jaar zijn zo gunstig dat premier Poetin vorige week zaterdag aankondigde het exportverbod per 1 juli op te heffen. De oogstverwachtingen variëren van 80 miljoen tot 90 miljoen ton graan.

De termijnmarkt in Parijs reageerde maandag heftig op de mededeling van Poetin met een prijsdaling van ruim 12 euro per ton tarwe. Chicago was dicht, maar toen de handel dinsdag begon zakte ook daar de tarweprijs.

Rusland kan goedkoop tarwe leveren. Vooral voor de Europese exporteurs is Rusland een geduchte concurrent in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De grote vraag is of Rusland na 1 juli binnenlandse prijsstijgingen weet te voorkomen. Nu is de Russische tarweprijs veel lager dan die op de wereldmarkt. De grens volledig open zetten betekent dat Rusland wordt leeggekocht. Een mogelijkheid is dat Rusland dan exportheffingen of een exportquotering invoert, net als Oekraïne heeft gedaan.

Een andere mogelijkheid is dat de Russische tarweprijs naar het niveau van de wereldmarkt kruipt als de opheffing van het exportverbod naderbij komt, zodat geen extra maatregelen nodig zijn. Hoe dan ook, Rusland is van plan weer een partij mee te blazen op de wereldmarkt. Maar dan moet het weer wel meewerken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.