Home

Achtergrond

Run op de laatste vrije fritesaardappelen

De prijzen voor fritesgeschikte aardappelen schieten omhoog. In drie weken tijd heeft Belgapom zijn notering zien verdubbelen naar  25 euro per 100 kilo Bintje.

En Bintje is nog maar de basis van de meeste noteringen. Zo tekende telersvereniging VTA vrijdag voor frites prijzen van € 25 tot € 30 op, gemiddeld € 4 meer dan de week ervoor. Voorafgaand daaraan was bij de telersbeurzen in Goes en Emmeloord de stemming vergelijkbaar: muurvast.

Nieuw ingekochte aardappelen voor directe levering worden dan ook letterlijk per direct opgeladen en afgevoerd. De oorzaak is tweeërlei: het weer werkt nog niet mee aan vroegtijdige beschikbaarheid van de eerste nieuwe aardappels en de voorraad raakt op.

De export (nog steeds flink) kalmeert wel, maar is bijzonder groot geweest. Begin mei was er vooral daardoor al ruim 200.000 ton van de hoofdoogst aardappelen meer opgesoupeerd dan vorig jaar. Dat staat gelijk aan drie weken grondstof voor de industrie.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.