Home

Achtergrond

Ruimte voor daling van olie- en gasprijs

De prijzen voor aardgas, olie en elektriciteit zijn flink gestegen, maar een daling lijkt in het verschiet te liggen.

Ten opzichte van een week geleden is de prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) gestegen van 112 tot 115 dollar (80 euro). De olieprijs kan goed weer dalen nu de Amerikaanse economie lijkt te vertragen. Hierdoor neemt de vraag naar olie af: de VS geldt als grootste energieconsument ter wereld.

De wisselkoers speelt de vraag naar olie bovendien parten. Olie wordt net als graan en soja meest in dollars verhandeld. Wanneer de euro verzwakt, en die kans lijkt door de Griekse onrust aanwezig, neemt de vraag naar grondstoffen af. Het blijft wel een uiterst onzekere markt. De zomer geldt in de VS als 'driving season' en de komende weken wordt het consumptiegedrag in de VS nauwgezet in de gaten gehouden als graadmeter voor de economie.

De prijs van aardgas is op de termijnmarkt de laatste handelsdagen gestegen met 0,7 cent tot 26,4 cent per kuub bij levering in 2012. Voor levering een jaar later wordt 27,7 cent betaald. De spotmarkt noteert tussen de 0,2 en 0,5 cent lager. De prijzen van stroom zijn minder hard gestegen. Voor levering op piekmomenten wordt bijna 70 euro per MwH betaald op de OTC-markt. Al sinds april staat de stroomprijs hoog.

De stroomprijs staat deels hoog omdat vanwege onderhoud en onderzoek kerncentrales zijn gesloten in Duitsland en Frankrijk. De vraag naar decentraal opgewekte energie, zoals ook wind- en zonne-energie, stijgt. De gemiddelde marge voor WKK-bezitters (verschil kosten gas en opbrengst stroom) is teruggelopen van 33 tot 32 euro per MwH. Analisten verwachten dat de stroomprijs stabiliseert, terwijl de gasprijs ruimte biedt tot een daling. Er is immers veel vloeibaar gas (LNG) voorradig.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.